Țara noastră generează anual 5 milioane de tone de deşeuri alimentare iar această risipă alimentară, atât în ţară, cât şi la nivel internaţional i-a determinat pe marii retaileri să se strângă la masa dezbaterilor.

Lidl, METRO sau Penny Market, ce sunt parteneri ai reţelei Băncilor pentru Alimente, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor publice şi specialişti din ONG-uri se vor strânge pe 24 octombrie, la Camera de Comerţ şi Industrie a României, pentru a discuta ce se poate face pentru ameliorarea risipei alimentare şi crearea unui sistem sustenabil la nivel naţional.

Discuțiile vor fi susținute de exemple concrete oferite de Banca pentru Alimente Bucureşti despre hrana salvată, produsele colectate şi redistribuite, avantajele şi dezavantajele cadrului legal, măsurile pentru sprijinirea Băncilor pentru Alimente, dar şi practicile de la nivel european şi ce putem adapta la nivel naţional. De asemenea, vor fi prezentate rezultatele de până acum ale Băncii pentru Alimente şi planurile de acţiune pentru următorii trei ani pentru înfiinţarea primei reţele naţionale de bănci de alimente, spriinită financiar de către Lidl. Din această rețea fac parte deocamdată băncile din București, Cluj, Roman și Brașov.

Anul acesta, Banca pentru Alimente Bucureşti a colectat în jur de 609.000 kg de produse, cu o valoare de piaţă de peste 7.945.000 lei. Produsele au fost distribuite către peste 100 de ONG-uri ce oferă sprijin copiilor, tinerilor, vârstnicilor, familiilor defavorizate, în total peste 20.000 de beneficiari, scrie Adevărul.