Cu toate acestea, autorii studiului spun că sunt necesare mai multe date.

Postul intermitent (”Intermittent fasting) o strategie de dietă care implică abținerea totală sau parțială de la mâncare, pentru o anumită perioadă de timp, înainte de a mânca din nou în mod regulat, a fost asociat cu un risc cu 91% mai mare de deces cauzat de afecțiuni cardiovasculare.

Acest risc a fost legat de mâncatul într-o fereastră de opt ore sau mai scurtă

Acest risc a fost legat de mâncatul într-o fereastră de opt ore sau mai scurtă, în 24 de ore, în comparație cu o fereastră tipică de 12 până la 16 ore, conform LiveScience.

Studiul a analizat decesele cauzate de boli cardiovasculare la peste 20.000 de adulți din SUA

Noua cercetare preliminară a fost prezentată pe 18 martie la sesiunile științifice EPI Lifestyle Scientific Sessions 2024 ale Asociației Americane de Inimă (AHA). Studiul a analizat decesele cauzate de boli cardiovasculare la peste 20.000 de adulți din SUA, care au fost urmăriți, în medie, timp de opt ani.

Experții au declarat pentru Live Science că studiul evidențiază necesitatea unei prudențe mai mari în ceea ce privește postul intermitent. Cu toate acestea, este dificil de spus dacă fereastra de timp sau tipul de alimente consumate sunt mai relevante pentru riscul de deces al unei persoane.

„Este foarte posibil să ai o dietă de calitate inferioară în timp ce mănânci cu restricții de timp”, a declarat Christopher Gardner, profesor de medicină la Universitatea Stanford, pentru Live Science.

S-ar putea, de asemenea, ca unii participanți care recurg la astfel de restricții alimentare să se confrunte cu insecuritate alimentară și să nu mănânce bine sau suficient. Nu știm, încă, exact cum stau lucrurile. Vom aștepta mai multe date”, a spus el despre noua cercetare.

post intermitent
Post intermitent; SURSA FOTO: Dreamstime

Legătură între ferestrele de mâncare de opt ore și decesele cardiovasculare

Postul intermitent presupune să mănânci numai într-o anumită fereastră de timp în fiecare zi, adesea între 4 și 12 ore din 24. Cercetări anterioare sugerează că postul intermitent îmbunătățește valorile legate de sănătatea cardiovasculară pe termen scurt, inclusiv rezistența la insulină.

Dintre cei 20.000 de participanți la noul studiu, 414 au raportat că au mâncat în ferestre de timp de opt ore sau mai puțin, în fiecare zi. Participanților nu li s-au atribuit diete. De fapt, dietele lor au fost evaluate prin intermediul a două sondaje, în care participanții și-au amintit tot ce au mâncat în intervale de timp de 24 de ore.

Studiul a descoperit o legătură între ferestrele de mâncare de opt ore și decesul din cauze cardiovasculare, dar, deocamdată, nu poate spune dacă acest program de alimentație a cauzat decesele, indicând doar o corelație.

„Am fost surprinși să constatăm că, în comparație cu oamenii a căror durată de mâncare era de 12-16 ore, cei care și-au restricționat timpul de mâncare în decurs de 8 ore pe zi au avut un risc mai mare de deces cardiovascular”, a declarat autorul principal al studiului, Victor Wenze Zhong, profesor de epidemiologie și biostatistică la Școala de Medicină a Universității din Shanghai Jiao Tong.

Restricționarea alimentației în această fereastră de timp a fost legată de un risc mai mare de deces cardiovascular în grupul general și la persoanele cu cancer sau boli de inimă.

În plus, participanții cu boli cardiovasculare existente care au mâncat în timpul unei ferestre de la 8 până la 10 ore au avut, de asemenea, un risc cu 66% mai mare de deces din cauza bolilor de inimă sau a unui accident vascular cerebral, în comparație cu cei cu ferestre de mâncare mai lungi.

Postul intermitent nu este o strategie de slăbit de succes

Dr. Wendy Bennett, profesor asociat de medicină la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins, a remarcat că acest studiu sugerează necesitatea de a analiza cu atenție acest tip de dietă.

Bennett și alți experți au publicat cercetări încă de anul trecut, exprimându-și îndoiala cu privire la presupusele beneficii ale postului intermitent, sugerând că nu este o strategie de slăbit de succes.

Zhong susține că noul studiu necesită mai multă prudență în ceea ce privește postul intermitent, în special pentru persoanele cu afecțiuni cardiace sau cancer. El a subliniat necesitatea de a analiza mai bine modul în care postul intermitent de opt ore ar putea afecta sănătatea inimii și de a evalua populații suplimentare din întreaga lume.

Studiul are unele limitări. De exemplu, participanții au furnizat date despre dieta prin auto-raportare, iar unii s-ar putea să-și fi amintit incorect ce au mâncat. De asemenea, studiul nu a luat în considerare calitatea nutrienților din dietele participanților sau motivele pentru care au practicat postul intermitent.

„Pare tentant, dar sunt atât de multe lucruri care nu se cunosc”, a spus Gardner.