Carnea tocată, grea pentru organism

Carnea tocată poate provoca anumite simptome neplăcute după ce este consumată, motiv pentru care medicii au oferit mai multe detalii cu privire la cum ar trebui aceasta consumată.

Cele mai multe recomandări ale medicilor vin în special în jurul sărbătorilor, atunci când mesele sunt pline de astfel de preparate.

Anca Roman, medic specializat în diabet, nutriție și boli metabolice, a precizat că aceasta, în sine, nu este periculoasă. Trebuie să acordăm, în schimb, foarte mare atenție felului în care o preparăm, dar și ce fel de carne este.

Medicul a subliniat că multe lume nu știe să o prepare.

Cum prepari corect carnea tocată?

Medicul spune că totul se bazează pe conținutul și modul de preparare al cărnii tocate. Ea menționează că, în general, carnea tocată cumpărată din magazin este adesea grasă. Totuși, ea adaugă că, dacă este pregătită din piept de curcan și este gătită fără adăugarea de grăsime, nu este dăunătoare.

„Depinde din ce e făcută și cum e preparată. În general, carnea tocată (N.R.: cumpărată din magazin) este foarte grasă. Dar dacă e făcută, de exemplu, din piept de curcan și preparată fără grăsime nu face rău”, explică medicul.

Medicul a mai precizat că, dacă vrem chiftele, le putem face din carne albă. În loc să le prăjim, doar le băgăm la cuptor, iar în acest fel nu vom avea nicio problemă de sănătate.

Aceeași carne poate fi folosită și pentru sarmale. Medicul Anca Roman spune că putem folosi carne de pui sau de curcan. Totuși, trebuie să evităm să adăugam slănina sau afumătura.

Carne tocată
Carne tocată/SURSA FOTO: Dreamstime

Carnea tocată – când devine problematică?

Medicul specializat în diabet, nutriție și boli metabolice mai spune că problemele încep să apară în momentul în care preparatele noastre conțin carne tocată din magazin.

Aceasta conține un nivel ridicat de grăsime. Lucrurile sunt și mai rele în momentul în care vorbim despre carne tocată de vită sau de porc.

Carnea de vită, pe care mulți o preferă, este inclusă în aceeași categorie cu cea de porc și recomandă un consum moderat. Ea menționează că, conform piramidei alimentare, este indicat să consumăm carne roșie ocazional. Medicul subliniază că acest termen înseamnă de doar câteva ori pe an.

„Este carne roșie și conform piramidei alimentare se recomandă consumul ocazional”, spune dr. Roman.

Trebuie să abordăm în mod similar și consumul de carne de porc, care poate fi dificil de digerat. De altfel, poate fi responsabil și de creșterea riscului unor boli grave.

Printre acestea se numără bolile cardiovasculare și cancerul, aflându-se în fruntea listei.