Conform datelor publicate miercuri de Banca Centrală a Chinei, citate de Agerpres, în luna noiembrie 2016 rezervele valutare ale Chinei au scăzut cu 69,06 miliarde de dolari, până la 3.052 miliarde de dolari. Luna noiembrie a fost a cincea lună consecutivă de scădere a rezervelor valutare ale Chinei, însă declinul de luna trecută a fost semnificativ mai mare faţă de scăderea de 45,7 miliarde de dolari înregistrată în luna octombrie. De asemenea, economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin de 30 de miliarde de dolari. 

Unii traderi sunt de părere că pragul de 3.000 de miliarde de dolari este un prag psihologic pentru Banca Centrală a Chinei, dar instituţia riscă să coboare sub acest prag dacă dolarul american continuă să se aprecieze în raport cu alte valute. Operatorii de pe piaţă sunt de părere că Banca Centrală a Chinei a intervenit pe pieţele valutare pentru a vinde dolari şi a susţine astfel cursul de schimb al yuanului, care luna trecută a atins cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani şi jumătate. În situaţia în care Rezerva Federală americană va majora dobânda de referinţă luna aceasta şi va semnala că urmează şi alte majorări, presiunile la adresa ieşirilor de capital din China ar putea să se intensifice, avertizează economiştii. 

În ultimele săptămâni, China a anunţat mai multe măsuri pentru a înăspri controalele asupra ieşirilor de capital. Potrivit unor surse citate de Reuters, Administraţia de stat pentru rezerve valutare (SAFE) a început să analizeze orice transfer peste hotare mai mare de cinci milioane de dolari şi de asemenea a început să urmărească orice achiziţie externă majoră a unei companii chineze, chiar şi în cazul celor care au primit deja o aprobare preliminară. "Înăsprirea controalelor asupra ieşirilor de capital adoptate de autorităţile chineze la finele lunii noiembrie este un bun indicator că ieşirile de capital din China continuă şi au devenit ameninţătoare" susţin analiştii de la Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ. 

Începând de la mijlocul anului 2014 şi până în prezent, rezervele valutare ale Chinei, care includ un portofoliu consistent de obligaţiuni guvernamentale americane, s-au diminuat cu o sumă mai mare decât Produsul Intern Brut al Elveţiei. 

De asemenea, rezervele de aur ale Chinei au scăzut până la 69,785 miliarde de dolari la finele lunii noiembrie, de la 73,348 miliarde de dolari la finele lunii octombrie.