Moscova a încercat în ultimii ani să își reducă dependența de dolarul american majorând progresiv ponderea rezervei de aur în cadrul rezervelor internaționale.

În acest mod, Rusia speră să își diminueze vulnerabilitatea la sancţiunile americane, adoptate pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Moscova.

Ponderea rezervei de aur a Rusei, în creștere

Pentru prima dată în istorie, ponderea ocupată de aur în rezervele internaţionale ale Rusiei este mai mare decât cea a dolarului american, arată datele publicate luni de Banca Centrală a Rusiei, informează Bloomberg.

Conform acestor date, publicate cu o întârziere de şase luni, la finele lunii iunie 2020 rezervele internaţionale ale Rusiei se situau la 583 de miliarde de dolari.

La acea dată, Rusia avea rezerve de aur în valoare de 128,5 miliarde de dolari, cu aproape patru miliarde de dolari mai mult decât rezervele în dolari americani.

Procentual, ponderea ocupată de aur în rezervele internaţionale ale Rusiei a crescut până la 22,9%, în timp ce ponderea dolarului a scăzut până la 22,2%.

”Dedolarizare” prin rezerva de aur

Pe parcursul ultimilor ani, Rusia a promovat o strategie de “dedolarizare” a economiei în ideea de a-şi diminua vulnerabilitatea la sancţiunile americane, adoptate pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Moscova.

În prezent, aurul este a doua mare componentă în rezervele internaţionale ale Băncii Rusiei, după euro, care asigură aproximativ o treime din activele totale ale Băncii Centrale.

“Acesta este un comportament atipic pentru o ţară şi o economie de mărimea Rusiei”, apreciază Timur Nigmatullin, manager de investiţii la firma Otkritie Broker, adăugând că în mod normal ţările preferă un mix de valute forte, în loc de metale preţioase, în rezervele lor internaţionale.

Peste 40 de miliarde de dolari pentru majorarea rezervei de aur

Creşterea ponderii ocupată de aur în rezervele internaţionale ale Rusiei a profitat şi de creştere cu 26% a cotaţiei metalului galben în perioada dintre lunile iunie 2019 şi iunie 2020.

Datele oficiale mai arată că în aceeași perioadă Banca Centrală a Rusiei a cumpărat de asemenea aur în valoare de 4,3 miliarde de dolari.

În total, în ultimii cinci ani, Rusia a cheltuit peste 40 de miliarde de dolari pentru a-şi majora rezervele de aur, devenind cel mai mare cumpărător mondial de aur.

Banca Centrală a Rusiei a încetat să mai cumpere aur în luna martie 2020, în cel mai grav moment al pandemiei, iar în luna iulie a anului trecut guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina a spus că este mulţumită de nivelul actual al rezervelor de aur.