Klaus Iohannis a încasat cea mai mare umilință. Doi miniștri ai Sănătății din perioada în care PNL guverna cu USR îl pun la zid pe șeful statului. Este vorba de Ioana Mihăilă şi Vlad Voiculescu care i-au transmis o scrisoare deschisă preşedintelui. El îl trag la răspundere pe Iohannis pe marginea legii certificatului verde, care ar urma să fie lipsită de conţinut fără obligativitatea certificatului la locul de muncă.

„Aflăm că aţi chemat liderii coaliţiei la ordine şi că, în urma acestei întâlniri, ar urma să fie modificată Legea Certificatului Verde. Fără obligativitatea certificatului la locul de muncă, această lege este lipsită de conţinut. Domnule preşedinte, valul al cincilea al pandemiei COVID-19 bate la uşă. Este imposibil de înţeles de ce lăsaţi autorităţile sanitare fără un instrument vital de combatere a infectărilor şi de susţinere a vaccinării”, se arată în document.

Bilanțul dumneavoastră este rușinos

Aceștia își exprimă speranța că Iohannis nu se va lăsa speriat de agresivitatea cu care s-a protestat, la Parlament, împotriva acestei legi.

„Sunteţi şeful politicii de securitate a României, ar fi extrem de grav să cedaţi doar de la atât. Trebuie să găsiţi tăria de a face ce trebuie, tărie pe care au avut-o atâţia lideri europeni”, spun cei doi lideri USR în scrisoare.

Mai mult chiar, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au apreciat bilanţul preşedintelui „de lider al unei ţări care trece printr-o pandemie, este ruşinos”.

„În luna ianuarie, aţi forţat prioritizarea ‘specialilor’ şi a ‘esenţialilor’ înaintea celor bătrâni şi a celor bolnavi. În luna mai aţi lansat Marea Relaxare şi aţi refuzat să condiţionaţi ridicarea restricţiilor de rata de vaccinare din comunităţi. În iunie aţi anunţat că am învins pandemia. V-am propus în luna iulie instituirea certificatului verde pentru acces în spaţii neesenţiale, în weekend. Aţi refuzat împreună cu fostul premier Florin Cîţu să auziţi de aşa ceva. Era vară, iar Cîţu trebuia să fie popular la alegerile interne ale PNL. Acum, după ce aţi cooptat PSD în guvern, blocaţi o măsură care poate fi salvatoare pentru România”, menţionează foştii miniştri ai Sănătăţii.

Istoria vă va ţine minte drept preşedintele morţilor

Cei doi useriști se declară categoric în favoarea propunerii avansate de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Chiar dacă sunt în partide, Voiculescu și Mihăilă au spus categoric că sănătatea românilor nu are voie să fie subiect de politică partinică.

„De aceea, susţinem propunerea domnului Rafila, căruia îi cerem ferm să nu cedeze în faţa presiunilor dumneavoastră, domnule preşedinte”, se arată în scrisoare.

Cei doi îi solicită lui Iohannis să nu repete greşelile din valurile trei şi patru ale pandemiei, când a ar fi refuzat alături de fostul premier Cîţu orice măsuri menite să protejeze viaţa oamenilor. ț

„Greşelile dumneavoastră au fost plătite scump de români. (…) Nu vă aliaţi cu extremiştii din această ţară. Istoria vă va ţine minte drept preşedintele morţilor, preşedintele responsabil pentru numărul cel mai mare morţi raportat la populaţia ţării din toată Europa, preşedintele iresponsabil care a negat românilor şansa să scape mai repede de această pandemie”, au punctat reprezentanţii USR.