Ionuț Cristache a analizat cu jurnalistul Ion Cristoiu scena politică din România și ceea ce ar urma să se petreacă în perioada imediat următoare. Unul dintre subiectele atinse a fost cel legat de șefia Guvernului și posibilitatea ca Marcel Ciolacu să ajungă la Palatul Victoria.

Ion Cristoiu a fost însă categoric: Ciolacu nu va fi premier.

„Iohannis a așteptat să-l felicite Biden pe Erdogan, Ciolacu a fost primul care l-a felicitat. Nu o să mai fie premier și nici nu avea de gând să-l pună Iohannis. Ciolacu și-a dat seama pe parcurs, când a văzut că diverși colaboratori ai lui au fost chemați pe rând, pe șest și li se propunea…”, a spus jurnalistul.

Cine nu are interes ca Marcel Ciolacu să ajungă premier

Întrebat dacă în locul președintelui și-ar dori să lucreze cu liderul PSD, Ion Cristoiu a continuat cu un răspuns pe măsură.

„Cel care nu are interesul să îl pună pe Marcel Ciolacu este Iohannis. Ciolacu dacă ar veni premier, ar veni cu un orizont de așteptare. Primul orizont de așteptare este când îl cheamă la ordin pe Trabucel, iar dacă o face ar fi ca și cum l-ar chema la ordin pe Biden, pentru că Trabucel are agenda lui proprie și primește telefoane din altă parte, nu de la Iohannis.

După asta ai problema cu Bîstroe, pentru că Ciolacu a denunțat problema asta. Ce face când ajunge premier?”, a spus Cristoiu.

Liderul PSD are două posibilități

El a mai arătat Marcel Ciolacu vine din fruntea unui partid care joacă și suveranismul.

„Presupunând că vine premier Ciolacu, îl vedeți pe Iohannis fără încercarea de a-l călca în picioare. Ciolacu are două posibilități – intră în conflict cu Iohannis și cu sistemul care îl mai sprijină și poate să aibă probleme sau se supune și intră în conflict cu electoratul lui, electoratul PSD. Și atunci probabil că preferă să nu ajungă premier”, a comentat renumitul jurnalist.

El a vorbit și despre presupusele avantaje ale PSD-ului când va prelua guvernarea.

„Este o legendă că PSD-ul abia așteaptă să preia Palatul Victoria. Ce câștigă pesediștii în plus? Pai, primul lucru este că ei pierd la împărțirea funcțiilor. Pentru că fiind premier Ciolacu, PSD va avea ministere mai slabe. În rest, ce să împartă premierul în afară de consilieri? Au împărțit deja.

Trebuie să câștige timp

Avem două aspecte – ce câștigă Ciolacu și ce câștigă PSD. Ce câștigă un baron din faptul că este premier Ciolacu?

Funcțiile s-au împărțit deja, Ciolacu are autoritate asupra lui Ciucă, ce să mai obții în afară de bătăi de cap? Pentru că se va pune în mișcare USR-ul, mașinăria Piața Victoriei abia așteaptă – nu credeți că va ieși împotriva lui Ciolacu?!

Ciolacu trebuie să câștige timp. Pentru că acum sunt într-o situație fără ieșire – dacă dai cadrelor didactice vin și mecanicii de locomotivă care protestează la Transporturi, vin și cei din Sănătate. Ar trebui să vină un tip gen Macron – ceea ce nu există în România – care să spună așa: «Dăm profesorilor, dar nu pentru că cer, ci pentru că este foarte important. Iar celorlalți – nu! Chiar dacă ne dau foc la Guvern!» Și atunci pot să fie 1.000 de greve”, a comentat Ion Cristoiu în cadrul podcastului.