Armata nu va deveni obligatorie

Întrebat despre renunțarea la sistemul de armată profesionist și revenirea la armata obligatorie în România, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a răspuns:

„Nu s-au schimbat deloc pentru că lecțiile războiului din Ucraina, și cel din Afganistan, pornind de la cel din Irak, au arătat un lucru care este clar și a intrat în strategia de organizare a armatelor moderne din acest moment. Nu numărul soldaților face puterea unei armate, nu numerele mari, nu formațiile mari sunt cele importante pentru că acestea aţi văzut cum s-au împotmolit în Ucraina și în alte locuri s-a întâmplat acest lucru.

Sunt importante însă două lucruri. Unități mici, super specializate și cu armament super profesionalizat, dintr-o armată cum au ajuns rușii tineri recruți care nici nu știau unde se află, au venit pe un teritoriu străini și nici nu știau ce se întâmplă acolo, nu faci o armată puternică. Deci, rămânem la ideea de armată profesionistă.”

România nu-și permite costul armatei obligatorii

Potrivit spuselor sale, statul român nu și-ar putea permite cheltuielile pe care le presupune armata obligatorie și nici nu ar putea să construiască din tinerii recruți o armată serioasă.

„Sigur că sunt ţări, Austria de exemplu, care este țară modernă, face parte din NATO, și are un sistem de armată obligatorie. Dar este o excepție aproape în zonele noastre. Sigur, este și o țară cu o populație mică. Una este să ai o populație de 20 de milioane de locuitori și alta o populație mai mică. Închipuiți-vă o cohortă pe care ar trebui să o aduci în primul an să zicem de minimum 100.000 de oameni, cam cât ar fi o cohortă care ar ajunge, ar fi mai mare un pic de 100.000, dar hai să zicem că sunt unii care nu sunt apţi pentru armată și atunci rămânem la 100.000.

Ar însemna și un cost foarte mare, deci, ar fi mai mult decât… s-ar dubla forțele noastre, nu ai putea cu cheltuielile care sunt şi nici nu ai putea prin organizare să construiești din acești tineri recruți o armată serioasă. Rămânem pe ideea de armată profesionistă, rămânem pe ideea unei rezerve operaţionale, a unei rezerve operative, care să fie puternică, şi pe care trebuie să o completăm acum, şi începem să o completăm, pentru că am avut un hiatus între 2007 şi 2021, 2022, când suntem acum, s-a desfiinţat stadiul militar obligatoriu şi această rezervă nu a mai fost completată.

Şi trebuie să facem asta. Şi o facem prin rezerviştii voluntari şi prin stagiul militar voluntar. În următorii doi-trei ani, am avea nevoie, în acest moment, cred că vom ajunge la un surplus de vreo 10… între 10 şi 15.000 de oameni pregătiţi, care să fie rezerva noastră strategică, rezervă operaţională.

Cu ceea ce avem în acest moment şi cu tipul de optimizare care se face acum, pentru că vom avea în viitor şi mai multe trupe NATO pe teritoriul nostru, două brigăzi înseamnă în principiu cam în jur de 10.000 de soldaţi, mai mult sau mai puţin, dar aproape de această cifră, deci, ceea ce vin SUA şi cu Franţa, apoi sunt şi alte naţiuni, deci, nu numărul face puterea în această situaţie, ci o foarte bună organizare, o foarte bună dotare şi o foarte bună pregătire a celor care sunt pe front”, a explicat Vasile Dîncu.