Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a publicat cele mai recente date cu privire la vânzările de autoturisme din Europa. Sursa citată arată că în trimestrul al doilea al anului 2022, ponderea mașinilor electrice pe piaţa din Europa a crescut semnificativ.

De cealaltă parte, vânzările totale de automobile au scăzută arată datele ACEA. Astfel în perioada aprilie – iunie 2022, vânzările de automobile electrice pe baterie în Uniunea Europeană (UE) au crescut cu 11,1%, până la 233.413 de unităţi.

Sunt piețe din Europa care au înregistrat creşteri procentuale de trei cifre, adică peste 100%, însă țara care s-a făcut cea mai remarcată este România. Țara noastră a înregistrat cea mai mare creştere a vânzărilor de automobile electrice din regiune.

România, cel mai puternic avans procentual în ceea ce privește vânzarea de mașini electrice

Mai exact, România a avut cel mai puternic avans procentual, adică 412,4%. La nivel național, în țara noastră au fost vândute 2.352 de automobile electrice în al doilea trimestru al acestui an, spre deosebire de 459 unităţi în perioada similară a anului trecut.

Referitor la cota automobilelor pe baterie în UE, conform datelor centralizate miercuri de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), aceasta a ajuns la 9,9% din înmatriculări în al doilea trimestru al acestui an, de la 7,5% în perioada similară a anului trecut.

De cealaltă parte, ponderea automobilelor hibride de tip plug-in a crescut de la 8,4% până la 8,7%, în ciuda unei scăderi a numărului de unităţi vândute, mai arată sursa citată.

Mașinile diesel și pe benzină sunt în continuare cele mai vândute

În ceea ce privește situația mașinilor diesel și pe benzină, datele publicate de ACEA arată că aceste automobile au reprezentat în continuare majoritatea automobilelor vândute în al doilea trimestru al acestui an. Este vorba despre o cotă de piaţă de 55,8%, în ciuda faptului că vânzările de automobile diesel cu scăzut cu o treime, iar cele pe benzină cu o cincime.

Menționăm faptul că la începutul săptămânii, ACEA a mai făcut publice și datele privind înmatriculările de autoturisme în luna iunie. La acel moment, au fost înmatriculate doar 1,06 milioane vehicule, adică cea mai slabă lună iunie de la debutul publicării datelor statistice în 1996, conform sursei citate.