Un fost premier dar și unul dintre cei care a fost apropiat, în trecut de Traian Băsescu, a decis să candideze la București. Este vorba de fostul premier Petre Roman. Acesta a ales să fie în fruntea listei de consilieri generali ai Capitalei depusă de Partidul Social Democrat. Vestea a fost dată chiar de către primarul general, Gabriela Firea.

„Am depus acum lista candidaţilor pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti. (…) Venim cu o listă de profesionişti în domeniile lor, oameni care iubesc Capitala şi le pasă de soarta bucureştenilor. Domnul Petre Roman, prim-ministru în perioada 1990-1991, este lângă mine şi deschide alături de mine lista de consilieri generali. De asemenea, veţi observa pe aceste propuneri ale noastre: sportivi, campioni”, a spus primarul general.

Trebuie amintită legătura care a existat între Traian Băsescu și Petre Roman. La început au colaborat, dar ulterior au devenit adversari politici. În primul guvern de după Decembrie 1989, condus de Petre Roman, Băsescu a ocupat funcția de subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor. Funcția de ministru al  Transporturilor a obținut-o tot în guvernele Petre Roman (30 aprilie 1991 – 16 octombrie 1991). În 1996 a fost director coordonator al campaniei electorale a lui Roman, candidatul Partidului Democrat la președinția țării. Petre Roman nu a intrat în turul al doilea, însă Traian Băsescu și-a continuat ascensiunea politică. Ruptura dintre cei doi s-a produs când a luat partidul de la Petre Roman. În iunie 2000, Traian Băsescu a participat din partea PD la alegerile pentru Primăria Municipiului București, câștigând mandatul de primar general, pe care l-a deținut până în decembrie 2004. După ce fusese președinte al Organizației Partidului Democrat al Municipiului București (2000 – 2001), în mai 2001 a câștigat președinția PD, înfrângânu-l în cadrul congresului pe Petre Roman.

În ceea ce îl privește pe fostul premier, acesta este, începand cu septembrie 2008, Înalt Reprezentant al Guvernului pentru românii din străinătate. Acum a ales să meargă cu PSD la Primăria Bucureștiului, loc unde Traian Băsescu vrea să ajungă din nou primar.