Pretul unui Revelion in Romania variaza intre 1,5 si 12 milioane lei, cele mai mari tarife fiind practicate, ca de obicei, in statiunile montane de pe Valea Prahovei si in Poiana Brasov. Primele oferte interne au fost prezentate de societatile din turism la Bursa de Turism desfasurata recent la Calimanesti-Caciulata, care a reunit 130 de agentii de turism si 80 de societati prestatoare.
Trebuie sa stiti ca, lasand la o parte inflatia, preturile pentru ofertele interne sunt putin mai mari decat cele de anul trecut, in timp ce tarifele ofertelor externe sunt mai mici. Cauza? Atentatele din America.
Ca urmare a evenimentelor petrecute in Statele Unite, majoritatea agentiilor de turism si-au axat ofertele pe Romania si tarile din Europa. Mizand pe faptul ca oamenii vor prefera sa stea acasa sau sa mearga in tarile vecine, decat sa calatoreasca cu avionul pe distante lungi spre destinatii exotice, agentiile de turism au scos in fata potentialul turistic autohton si al tarilor din apropierea Romaniei. Daca anul trecut locurile preferate de romani au fost Valea Prahovei, Ungaria si Cehia, pentru petrecerea Revelionului 2001-2002 agentiile de turism intentioneaza sa promoveze Rusia si Malta. Daca un sejur in Rusia se va ridica la suma de aproximativ 400 USD (fara avion), amatorii unui Revelion in Malta vor trebui sa plateasca cel putin 500 USD pentru 6 zile cu mic dejun, cina festiva si bilet de avion.
Oamenii de afaceri din turism spera ca Revelionul si sezonul de iarna sa se ridice la inaltimea sezonului de vara, declarat, ca si anul trecut, cel mai profitabil de pana acum. Pe de alta parte, aglomeratia de pe Litoralul romanesc a fost cauzata in buna masura de biletele la pret redus achizitionate prin intermediul sindicatelor. De asemenea, durata sejurului a scazut de la 10-12 la 6 zile, iar cheltuielile prestatorilor au crescut.
O prezentare mai detaliata a ofertelor de Revelion va vom oferi dupa Targul de Turism, care va avea loc la sfarsitul lunii octombrie.

Oferte externe

1. Budapesta (28.12 – 02.01) – Arrow Travel
Pret – 320 USD/pers. / 4 nopti cazare cu demipensiune la hotel de 2** in Budapesta, tur de oras, cina de Revelion, transport cu autocarul.
2. Budapesta (30.12 – 02.01) – Stilltour
Pret – 405 USD/pers./ 3 nopti cazare cu mic dejun, croaziera pe Dunare cu cina festiva, masa festiva de Anul Nou, seara folclorica in crama, tur de oras, transport cu autocarul.
3. Turcia (29.12 – 04.01) – Stilltour
Pret – 285 USD/pers./ 3 nopti cazare cu demipensiune la Kusadasi, 2 nopti cazare cu mic dejun la Istanbul, 1 noapte cazare cu mic dejun, la Canakale, cina de Revelion cu spectacol, transport cu autocarul, hoteluri de trei stele. Se viziteaza: Cetatea Troia, Altarul lui Zeus, Bergama (orasul in care s-a inventat pergamentul), Efes, Templul lui Hadrian, Palatul Topkapi, Moscheea Albastra, Marele Bazar.
4. Slovacia (28.12 – 03.01) – Vacanta
Pret – 270 USD/pers./6 nopti cazare la hotelul Horizont 3 *** din statiunea Stara Lesna (Muntii Tatra) cu demipensiune si cina de Revelion. Nu sunt incluse asigurarea medicala (300.000 lei) si transportul.
5. Balaton (29.12 – 02.01) – Vacanta
Pret – 240 USD/pers./ 4 nopti cazare cu demipensiune la hotel Ezustpark (3***), cina de Revelion. Pretul nu include asigurarea medicala (300.000 lei) si transportul.