Exporturile reprezintă o opta parte din producţia economică a Statelor Unite şi au contribuit la relansarea economică a ţării după recesiunea din perioada 2007-2009, informează Reuters, potrivit Mediafax.

Însă, pe fondul creşterii valorii dolarului, principalele zece grupuri industriale axate pe exporturi (cu excepţia celor din domeniul agriculturii) au redus personalul cu 1.700 de posturi în primul trimestru al anului 2015, în contextul în care restul sectoarelor economice au creat locuri de muncă, potrivit unei analize realizate de agenţia Reuters.

Începând din iunie 2014, valoarea dolarului american a crescut cu aproximativ 20% în raport cu principalele monede din lume, făcând bunurile şi serviciile exportate din SUA mai scumpe pentru clienţii străini.

Creşterea valorii dolarului american a afectat profiturile companiilor americane în primul trimestru al anului 2015, existând efecte inclusiv asupra unor companii precum PepsiCo Inc (PEP.N) şi Colgate-Palmolive (CL.N). Pentru producătorul de oţel U.S. Steel, creşterea valorii dolarului a redus profiturile la vânzările pe piaţa europeană, sporind competitivitatea oţelului din Coreea de Sud şi generând 2.800 de disponibilizări în SUA până acum.