Anexa la OG 14/2015 stabileşte că preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi prim-ministrul vor avea o indemnizaţie brută de 21.540 de lei. Totodată, vicepremierul va avea o indemnizaţie lunară brută de 20.000 de lei. 

De asemenea, potrivit actului normativ, vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Senatului şi Camerei Deputaţilor, consilierii prezidenţiali, miniştrii, secretarul general al Guvernului, şeful Cancelariei primului-ministru, Avocatul Poporului, preşedintele Consiliului Legislativ, preşedintele Curţii de Conturi, şi şefii serviciilor de informaţii – SRI, SIE, STS şi SPP – vor avea o indemnizaţie lunară de 19.055 de lei brut. 

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, susţinea, pe 23 iulie, că având în vedere faptul că impactul bugetar generat de ordonanţa privind indemnizaţiile înalţilor demnitari este unul mic, 600.000 lei, este posibil ca aplicarea actului normativ să înceapă de la 1 august. 

Astfel, rectificarea de buget aprobată de Guvern în şedinţa de la finele lunii iulie a inclus şi bugetarea ordonanţei care prevede creşterea indemnizaţiilor pentru înalţii demnitari. 

Această măsură a fost aspru criticată de sindicate, preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, afirmând că Ordonanţa privind salarizarea demnitarilor este nu doar ilegală, ci şi imorală, accentuând majorarea ecartului dintre salariul minim şi cel maxim de la 1-15, la 1-18. 

'Deşi guvernanţii susţin că impactul bugetar pentru salarizarea demnitarilor va fi mic, sub 600.000 lei, totuşi Ordonanţa privind salarizarea demnitarilor rămâne un document nu doar ilegal, ci şi imoral, accentuând majorarea ecartului dintre salariul minim şi cel maxim de la 1-15, la 1-18. În orice organizaţie economică sănătoasă, managementul rămâne pe ultimul loc în momentul când vine vorba de repartizarea profitului. Dacă lucrurile nu se întâmplă aşa, şi managementul vrea să beneficieze primul de fondurile disponibile, atunci acest lucru va favoriza apariţia fenomenelor de dezinteres şi de corupţie', a afirmat Bogdan Hossu. 

AGERPRES