Într-o perioadă în care contextul european este caracterizat de dobânzi negative, ceea ce trimite investitorii către zona fondurilor de investiţii, BRD oferă clienţilor din România o dobândă de 0% la depozitele în euro. Este prima bancă din istoria post-decembristă care afişează o dobândă de zero la sută la depozitele populaţiei, potrivit economica.net.

În ciuda dobânzii de 0%, există bănci care oferă dobânzi mai mari decât BRD, dar la care deponenţii ajung să piardă mai mult, din cauza comisioanelor bancare ridicate. Astfel, un depozit de 2.000 de euro constituit la BRD, cu dobândă 0%, aduce o pierdere de 20 de euro la finalul perioadei de economisire. În cazul Unicredit, unde dobânda este de 0,15%, pierderea este de 21 de euro, iar la ING Bank, cu o dobândă de 0,10%, pierderea este de 22 de euro.

“Contextul de piaţă larg, la nivel internaţional, este caracterizat de rate reduse sau chiar negative ale dobânzilor. Dar situaţia actuală deschide apetitul pentru alternativa reprezentată de fondurile mutuale, care fac de asemenea parte din clasa produselor de economisire / investiţii. De exemplu, filiala noastră BRD Asset Management şi-a crescut, de la începutul anului, activele cu 25%, iar numărul de clienţi cu peste 50%, deci situaţia stimulează piaţa fondurilor mutuale, care dovedesc că sunt o alternativa reală la depozitele bancare”, au precizat reprezentanţii BRD, întrebaţi cum s-a ajuns în situaţia să ofere dobânzi zero.

În prezent, dobânzile la depozitele populaţiei în euro se situează între 0,85% şi 0,1%, în funcție de bancă. Doar 10 bănci îți mai oferă valoarea integrală a depozitului plus un foarte mic profit, pe când alte 13 bănci, majoritatea clasându-se în Top 10 al bancilor din România, oferă la finalul perioadei de economisire mai puțini bani, după plata comisioanele bancare.