Această rețetă simplă de creveți cu lămâie și usturoi, care nu ia mai mult de 10 minute, împreună cu garniturile preferate. Poate fi servită lângă un bol de orez sau quinoa. Această cină cu conținut scăzut de sodiu nu conține gluten, scrie 30seconds.com.

Timp de preparare: 5 minute
Timp de gătire: 5 minute
Timp total: 10 minute
Porții: 4

Ingredientele necesare

  • 4 linguri de unt clarificat sau ghee
  • 1 kilogram de creveți cruzi, decojiți
  • 6 căței de usturoi, tocați mărunt
  • zeama de la o lămâie mare
  • 1/2 linguriță fulgi de ardei roșu măcinați
  • o mână de pătrunjel proaspăt tocat
  • felii suplimentare de lămâie, pentru servire

Important de precizat:

Nu gătiți prea mult creveții, altfel vor deveni cauciucați.

Adăugați fulgi de ardei roșu pentru mai multă aromă.

Dacă nu doriți să serviți creveții cu orez, puteți opta pentru paste

Modul de preparare

1. Topiți jumătate din untul clarificat într-o tigaie mare, la foc mediu. Adăugați creveții într-un singur strat și asezonați-i cu sare de mare și piper. Gătiți-i timp de 2 minute. Întoarceți creveții și continuați să-i lăsați pe foc alte unu până la două minute sau până când devin roz și opaci. Scoateți-i deoparte pe o farfurie și acoperiți-i pentru a se menține calzi.

2. În aceeași tigaie încinsă, adăugați usturoiul și căliți-l, amestecând continuu timp de 30 de secunde. Se adaugă apoi zeama proaspătă de lămâie, fulgii de ardei roșu zdrobiți și restul de unt ghee. Aruncați creveții în acest sos și presărați pătrunjelul tocat.

Valori nutriționale pe porție

  • Calorii: 142
  • Grăsimi totale: 12,1 g
  • Grăsimi saturate: 7,3 g
  • Colesterol: 68 mg
  • Sodiu: 40 mg
  • Carbohidrați totali: 3,8 g
  • Fibre alimentare: 0,8 g
  • Zaharuri totale: 0,7 g
  • Proteine: 5,8 g
  • Vitamina D: 0 mcg
  • Calciu: 31 mg
  • Fier: 1 mg
  • Potasiu: 56 mg

Cât de sănătoși sunt creveții

Creveții au un conținut ridicat de colesterol; cu toate acestea, cercetările sugerează că, în general, colesterolul din alimente are un efect redus asupra colesterolului nostru din sânge. Asta nu înseamnă că, dacă mănânci creveți, nu vor influența nivelul de colesterol.

Nutriționistul Jenny Shea Rawn subliniază că „grăsimile saturate și trans pe care le consumăm influențează nivelul colesterolului mai mult decât colesterolul alimentar, iar creveții conțin un nivel mic de grăsimi saturate sau trans”.

Potrivit USDA, o porție de 100 de grame de creveți gătiți conține:

  • Calorii: 84
  • Carbohidrați: 0 g
  • Proteine: 20 g
  • Grăsimi totale: 0 g
  • Grăsimi saturate: 0 g
  • Sodiu: 94 g
  • Potasiu: 220 mg
  • Colesterol: 161 mg
  • Zinc: 1,4 mg
  • Fier: 0,4 mg

Creveții au un conținut scăzut de calorii, fiind și o sursă excelentă de proteine.

În plus, beneficiile pentru sănătate ale creveților sunt numeroase.

Creveții conțin și seleniu, care este important pentru sănătatea inimii, a sistemului imunitar și a tiroidei, și iod, care este important pentru sănătatea tiroidei.

De asemenea, oferă și alți nutrienți esențiali, inclusiv vitamina B12, zinc, cupru, omega-3 și antioxidantul astaxantina.

Creveții pot fi o alegere hrănitoare, dar totul se rezumă la modul de preparare.

Ca și alte alimente, dacă creveții sunt prăjiți sau înoată în mult unt, ar putea face mai mult rău decât bine.

Creveții preparați la grătar, la abur sau la cuptor sunt adesea o alegere mai sănătoasă.

Când vine vorba de condimente, alegeți ierburi și condimente proaspete, ulei de măsline extravirgin și citrice proaspete pentru a spori aroma.