Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu a declarat la RFI că autoritățile nu au avut opțiunea de a nu relaxa restricțiile din București. Acesta a precizat că măsura de relaxare a fost decisă în baza unei Hotărâri de Guvern semnate chiar de Vlad Voiculescu. Precizarea vine în contextul în care ministrul Sănătății a pus recent la îndoială acuratețea cifrelor oficiale, care arată că rata de infectare în București a scăzut sub pragul de trei cazuri la mia de locuitori.

„A fost semnată chiar de ministrul Sănătății”

„În realitate și noi suntem foarte îngrijorați de evoluția situației pandemice. Chiar am discutat cu domnul ministru anterior zilei de vineri, când am fost nevoiți să convocăm ședința comitetului municipal, am împărtășit îngrijorarea domniei sale, dar i-am explicat în mod foarte clar și franc și categoric că noi ca structură administrativă, suntem obligați să punem în executare prevederile legale ale Hotărârii de Guvern, pe care, ce să vedeți, cu zece zile înainte a emis-o Guvernul, cu zece zile înainte de ședința noastră de Consiliu.

Acea HG îl are printre co-autori pe Ministerul Sănătății și a fost semnată chiar de ministrul Sănătății. I-am explicat că pentru a nu pune în executare aceste măsuri de relaxare parțială, avem nevoie de un nou act normativ, iar Ministerul Sănătății putea să intervină din timp pentru modificarea condițiilor de relaxare a anumitor activități economice”, a declarat Traian Berbeceanu.

Autoritățile puteau fi date în judecată dacă nu relaxau restricțiile în Capitală

Prefectul Capitalei mai spune că dacă nu s-ar fi decis relaxarea restricțiilor în București, operatorii din HORECA ar fi putut da autoritățile în judecată și să câștige aceste procese.

„Noi nu am avut opțiunea de a nu pune în aplicare prevederile aflate în vigoare în Anexa 3 din HG, pentru că în caz contrar, riscam ca operatorii din HORECA, știu eu, operatorii licențiați din domeniul jocurilor de noroc, chiar și organizatorii de spectacole, teatre puteau să ne acționeze în instanță, să ceară daune foarte mari și să câștige procesele în mod firesc, datorită reglementărilor legale la care am făcut referire, să le câștige în termene foarte scurte”, a precizat Berbeceanu.

În fine, prefectul Capitalei a mai precizat că a discutat cu ministrul Vlad Voiculescu în privința modificării legislației.

„Chiar și în cursul zilei de ieri (duminică) am discutat cu domnul ministru, am reiterat aspectele respective și dumnealui a spus că la nivelul ministerului se analizează și posibilitatea modificărilor la care am făcut vorbire”, a conchis prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.