Republica Moldova vrea să-și modernizeze armata cât mai repede cu putință. A dublat bugetul armatei

Anunțul a fost făcut de către Dan Perciun, un deputat al formațiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Acesta a subliniază că modernizarea Armatei Naționale nu poate avea loc doar din surse proprii, fiind necesară contribuția partenerilor occidentali.

Pentru anul 2023 bugetul Ministerului Apărării este de aproximativ 1,7 miliarde de lei, în creștere cu 650 de milioane de lei față de anul trecut, conform informațiilor transmise de ipn.md

Astfel, bugetul destinat apărării constituie în acest an 0,5 % din PIB. Deputații guvernării spun că banii din bugetul de stat sunt insuficienți pentru modernizarea Armatei Naționale.

„În bugetul pentru anul 2023 alocațiile pentru Armata Națională au fost dublate față de anul precedent. Avem un angajament politic puternic de a investi în armata națională în acest an, dar doar cu resursele proprii este dificil să vorbim de o modernizare a Armatei Naționale.

Era importantă această majorare din bugetul de stat și ca un semnal pentru partenerii externi, pentru că, dacă ei vin cu suport non-letal, este crucial ca și noi ca guvernare să demonstrăm că am conștientizat importanța. Cu reprezentanții Germaniei s-a discutat și despre donarea de drone și a altor echipamente care ar urma să vină. Blindatele oferite acum vor fi utilizate pentru antrenamente, pentru a obișnui militarii noștri cu acest tip de echipament”, a declarat Dan Perciun, potrivit sursei menționate.

Investițiile în domeniul apărării sunt extrem de importante

De asemenea, specialiștii subliniază că investițiile în domeniul apărării sunt extrem de importante, chiar dacă Republica Moldova este un stat neutru. Potrivit acestora, necesitatea investițiilor este dictată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Un stat neutru prin definiție înseamnă un stat care este capabil să-și asigure singur apărarea. Elveția care este înconjurată de țări pașnice, prietene, are una dintre cele mai performante armate din lume. Este o țară neutră, dar mult mai militarizată decât multe țări NATO. Neutralitate nu înseamnă să n-ai armată.

Este decizia suverană a poporului de a fi stat neutru, dar asta înseamnă că trebuie să fim capabili să ne apărăm, să avem o armată capabilă să răspundă potențialelor amenințări. Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, suntem obligați să luăm în considerare o potențială ajungere a armatei ruse către frontiera Republicii Moldova”, a subliniat expertul WatchDog, Valeriu Pașa.

Sursa menționată notează că Armata Națională a recepționat un lot de transportoare blindate Piranha din partea Guvernului Republicii Federale Germania.

Primele unități au ajuns marți în Republica Moldova, iar transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii.