Inflația a încetinit în Republica Moldova la 30,2% în decembrie 2022

Inflația în Republica Moldova a încetinit în cursul lunii decembrie a anului trecut. Așadar, în termeni anuali, a fost înregistrată o încetinire de 30,2 procente.

Totuși, prețurile de consum au înregistrat o creștere, în termeni nominali, de 30,24 procente în cursul lunii decembrie a anului trecut. Ca o comparație, prețurile de consum din Republica Moldova crescuseră cu 31,41 procente în cursul lunii noiembrie 2022.

De asemenea, principalul driver al inflației a fost reprezentat de prețurile alimentelor. Acestea au înregistrat o creștere de 31,8 procente.

Prețurile de comparație lunară au crescut cu 0,76% în decembrie

Pe o bază de comparație lunară, prețurile de consum din Moldova au crescut cu 0,76% în decembrie. Prețurile la produsele alimentare au crescut cu 1,23%, în timp ce prețurile la mărfurile nealimentare au crescut cu 0,02% lunar. Prețurile de consum în sectorul serviciilor au adăugat 1,17% în comparație cu luna precedentă.

La 5 decembrie, banca centrală a Moldovei a redus rata dobânzii de politică monetară de la 21,50% la 20%, ca urmare a unei tendințe dezinflaționiste, cu scopul de a crea condiții mai atractive pentru acordarea de credite economiei reale și gospodăriilor populației.

PIB-ul Moldovei va crește cu 1,6% în 2023

Economia Republicii Moldova ar urma să crească cu 1,6% în 2023, a anunțat Banca Mondială, micșorând cu 1,1 puncte procentuale (pp) prognoza sa anterioară din iunie.

Banca Mondială consideră că economia Republicii Moldova va înregistra o creștere de 4,2% în 2024, aceeași rată prognozată în luna iunie, se arată în raportul Global Economic Prospects din ianuarie 2023, publicat marți.

Se estimează că produsul intern brut (PIB) al Moldovei s-a contractat cu 1,5% anul trecut, față de o scădere de 0,4% prognozată în iunie.

Economia subregiunii Europei de Est, care include Moldova, Belarus și Ucraina, ar urma să se contracte cu 1,7% în 2023, deoarece inflația în creștere, costurile mai mari ale împrumuturilor, scăderea remitențelor în Moldova și sancțiunile suplimentare pentru Belarus ar trebui să continue să scadă cererea internă, potrivit raportului.

„Prognoza este supusă unor riscuri semnificative de scădere, legate în special de aprovizionarea cu energie. Condițiile meteorologice nefavorabile ar putea, de asemenea, să reducă randamentele agricole în subregiune, ceea ce ar putea exacerba și mai mult presiunile inflaționiste și insecuritatea alimentară”, a precizat Banca Mondială.

Creditorul mondial a prognozat o creștere a PIB-ului de 2,6% pentru Moldova în 2023 în ediția de toamnă a raportului său de actualizare economică pentru Europa și Asia Centrală (ECA), publicat în octombrie 2022, scrie SeeNews.