Victor Bînzari susține că în prezent, 1% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova este achiziţionat de pe piaţa OPCOM, în funcţie de deficitul înregistrat orele de vârf.

Aproximativ 30 la sută din curentul electric este produs de CET-uri, 60 % este cumpărat de la Centrala de la Cuciurgan, iar 10 la sută este importat din România, la un preţ de 90 de euro per kilowat, relatează Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Republica Moldova va procura energie electrică din România și în luna februarie

„Avem un contract cu Nuclearelectrica, cred că-l vom continua şi pe luna următoare, vedem disponibilitatea lor şi există această posibilitate de a semna acest contract. Iar pentru orele de vârf, unde nu pot fi acoperite din punct de vedere tehnic, cumpărăm energie de la OPCOM.

La OPCOM la ora actuală bursele şi la energie electrică au scăzut. Preţul mediu pentru data de 18 a fost 80 de euro, iar pentru data de 19 54 de euro, preţul mediu în România, la burse.

Fiecare oră, fiecare interval de timp se împarte la 24 de ore şi se face un preţ mediu, în orele de vârf oricum preţul este mai mare.”, a transmis directorul Energocom.

Achiziţii energie electrică în luna ianuarie 2023

CET-URI – 25-30%

CENTRALA DE LA CUCIURGAN – 60%

NUCLEARELECTRICA (ROMÂNIA) – 10%

OPCOM – 1%

Energocom nu cumpără energie de pe piața locală

Potrivit antreprenorilor locali din Republica Moldova specializați în producerea energiei electrice din surse regenerabile, pentru a asigura țara cu electricitate, ANRE a luat decizia de a interzice orice export de energie.

În același timp, Energocom, compania de stat abilitată cu achiziția energiei electrice, ignoră companiile locale.

„Compania pe care o conduc, poate oferi peste 4 milioane de kW pe lună. Noi ne-am adresat Energocom și am spus că pentru luna septembrie avem 4,5 milioane de kW pe care putem să-i vindem Energocom. Le-am propus ca de la cel mai mic preț pe care-l identifică noi le mai oferim o reducere. Nimeni nu a răspuns propunerii noastre.

Astăzi, în calitate de producător tu nu poți vinde la nimeni în afară de Energocom, iar Energocom nu-ți cumpără energia electrică. Singura soluție era să identificăm piețe externe. Și noi le-am găsit. În septembrie am început exportul în Ucraina”, a spus administratorul ML Energy-Group, Veaceslav Moldovan, relatează TVR Moldova.