Republica Moldova are o nouă Strategie de Securitate Națională, după 12 ani

Strategia de Securitate Națională a Republicii Moldova a fost aprobată de către Parlamentul de la Chişinău.

Precedenta Strategie de Securitate Națională data din anul 2011. În 2016, a existat o tentativă de a o modifica. Nu a trecut însă de votul din Legislativ.

În acest context, preşedintele Maia Sandu a transmis că această strategie identifică principalele amenințări, dar vine şi cu soluţii pentru a lupta împotriva acestora.

Aprobarea de către Parlament reprezintă un pas important în eforturile de consolidare a securității și stabilității Republicii Moldova. Maia Sandu subliniază că politica agresivă promovată de Federația Rusă și fenomenul corupției reprezintă două amenințări majore la adresa ţării.

„Strategia vine ca răspuns la schimbarea dramatică a situației de securitate în regiunea noastră. Documentul identifică principalele amenințări și oferă soluții pentru contracararea eficientă a acestora.

Astăzi, avem două mari pericole la adresa securității naționale: politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva țării noastre și împotriva păcii, în general, și corupția înrădăcinată în Moldova”, a fost mesajul transmis de către liderul de la Chişinău.

maia sandu
SURSA FOTO: Dreamstime

Strategia de Securitate aprobată la Chişinău are trei obiective principale

Iată şi care sunt principalele aspecte conceptuale pe care se axează această Strategie de Securitate Națională.

Documentul se axează pe mai multe aspecte conceptuale. Acesta conține viziunea strategică pe șase ani şi definește clar obiectivele și principiile de securitate. În plus, strategia stabilește metodele și direcțiile de acțiune în domeniile de securitate. Se referă şi la implementarea instrumentelor pentru monitorizarea și evaluarea strategiei de securitate națională.

„Printre obiectivele de securitate incluse în document se regăsesc consolidarea, dezvoltarea și modernizarea sistemului național de apărare pentru garantarea suveranității și integrității țării; creșterea rezilienței naționale la amenințările hibride și fortificarea culturii de securitate; întărirea instituțiilor și consolidarea mecanismelor de combatere a corupției; extinderea parteneriatelor strategice cu UE, România, SUA, NATO și colaborarea la nivel internațional pentru securitate și stabilitate etc”, potrivit unui comunicat al Parlamentului moldovean.

Iar cele trei obiective principale ale documentului respectiv sunt:

  • protejarea independenței și suveranității Moldovei și garantarea siguranței tuturor cetățenilor;
  • crearea unui stat puternic și respectat;
  • aderarea la Uniunea Europeană, unde pacea este garantată.

Preşedintele Maia Sandu este sigură de beneficiile pe care noua Strategie de Securitate le va aduce Republicii Moldova.

Ţara vecină trebuie neapărat să devină una puternică, modernă, rezilientă și europeană, a subliniat Sandu.

„Scopul nostru este ca dintr-un stat vulnerabil cu democrație fragilă să devenim un stat puternic, modern, rezilient și european, capabil să aibă grijă de cetățenii săi, care garantează că moldovenii sunt în siguranță acasă și tratați cu respect oriunde în lume”, a mai declarat liderul de la Chişinău.