Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia nu va lăsa fără răspuns decizia luată de Republica Moldova. Chișinăul a decis să se alinieze la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.

Moscova reacționează la decizia luată de Republica Moldova

Aceasta este prima reacție oficială a Moscovei după ce parlamentul de la Chișinău a aprobat modificări legislative pentru aplicarea măsurilor restrictive internaționale.

„Decizia părţii moldovene nu va rămâne fără răspuns. Vă vom informa suplimentar despre măsurile pe care le vom lua”, a spus Zaharova, potrivit TASS.

Maria Zaharova a criticat decizia Republicii Moldova, considerând-o un „pas ostil” și o aliniere la campania antirusă a Occidentului. Ea a subliniat că această decizie afectează negativ relațiile moldo-ruse, care sunt deja într-o stare precară.

Zaharova a menționat că majoritatea locuitorilor din Republica Moldova au o atitudine prietenoasă față de Rusia și sunt interesați de menținerea și dezvoltarea cooperării bilaterale. Ea a sugerat că decizia conducerii moldovenești nu reflectă aceste interese.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a afirmat că „scopul ei este distrugerea completă a relaţiilor moldo-ruse care, din vina oficialilor de la Chişinău, sunt deja într-o stare deplorabilă”.

Maria Zaharova a mai spus că „Un astfel de curs distructiv al conducerii Republicii Moldova corespunde cu greu intereselor locuitorilor ţării care, în marea lor majoritate, au o atitudine prietenoasă faţă de Rusia şi sunt interesaţi să menţină şi să dezvolte o cooperare bilaterală pe mai multe planuri”.

Un nou proiect pentru Strategia Securității Naționale în Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat un proiect de lege care vizează îmbunătățirea aplicării măsurilor restrictive internaționale. În plus, Chișinăul a denunțat mai multe acorduri cu Comunitatea Statelor Independente (CSI), considerate depășite. Decizia include denunțarea colaborării cu Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR), potrivit presei din Republica Moldova.

Documentele vizează colaborarea cu statele CSI în legătură cu ocrotirea sănătăţii populaţiei, ajutorul reciproc în caz de accidente şi alte situaţii excepţionale, obiective electroenergetice, asigurarea trupelor de grăniceri cu armament şi tehnică militară, cercetări ştiinţifice şi nucleare. Chişinăul a denunţat până în prezent 42 de acorduri cu CSI.

De asemenea, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat parlamentului un nou proiect al Strategiei Securității Naționale. Această strategie identifică Federația Rusă ca un pericol la adresa securității naționale, dar subliniază că „Republica Moldova va rezista”.