Comisia Europeană intensifică parteneriatul digital cu Republica Moldova și pavează drumul spre roaming
Republica Moldova face un pas strategic către integrarea digitală europeană: sistemul „Roaming ca acasă” devine realitate din 2026, în timp ce Bruxelles-ul accelerează investițiile în securitate cibernetică și combaterea dezinformării în regiune.
Comisia Europeană a anunțat astăzi o consolidare istorică a cooperării digitale cu Republica Moldova, odată cu aprobarea aderării acesteia la sistemul UE de roaming, o măsură menită să aducă cetățenii moldoveni mai aproape de standardele europene de comunicare și securitate digitală.
Roaming gratuit în UE pentru moldoveni, din 2026
Potrivit unui comunicat oficial, Republica Moldova va intra oficial, începând cu 1 ianuarie 2026, în spațiul european al roamingului gratuit, punând astfel capăt tarifelor suplimentare la utilizarea telefoniei mobile și a internetului în țările UE. Măsura a fost salutată la nivel european, fiind considerată „o realizare semnificativă pentru apropierea Republicii Moldova de piața unică digitală a Uniunii Europene”.

Integrarea Republicii Moldova în sistemul „Roaming ca acasă” a fost pregătită de un acord bilateral, în vigoare din 2022, care a permis reducerea treptată a tarifelor între România și Republica Moldova. Datele centralizate de ANCOM și ANRCETI arată o creștere exponențială a consumului de internet mobil, care a atins în 2024 un volum record de 1 milion de GB, pe fondul unui interes sporit din partea ambelor state pentru digitalizare.
Investiții europene în securitate cibernetică și lupta cu dezinformarea
Aprofundarea cooperării nu se limitează la facilități de roaming. Comisia Europeană a subliniat că a fost aprobat, în premieră, Planul de Securitate Cibernetică pentru Republica Moldova, semnat sub mandatul Președinției daneze a Consiliului UE. Acest acord reprezintă primul pas concret pentru integrarea Moldovei în structurile europene de apărare digitală și are ca obiectiv creșterea rezilienței la atacuri cibernetice și reducerea riscurilor de securitate pentru cetățeni și instituții.
„Comisia Europeană salută aprofundarea cooperării digitale între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Acest lucru include intensificarea securității cibernetice, contracararea dezinformării și includerea Republicii Moldova în sistemul de roaming telefonic”, anunță instituția, într-un comunicat.
Totodată, pentru a contracara amenințările informaționale, a fost lansat în regiune un centru regional FACT, parte a Observatorului Digital European al Presei. Acesta va monitoriza și combate fenomenul dezinformării, sprijinind astfel consolidarea rezilienței societale.
„Pentru consolidarea rezilienței societale la interferențele externe și la dezinformare, în regiune a fost creat un nou centru al Observatorului Digital European al Presei (FACT)”, subliniază Comisia Europeană.
România și Republica Moldova sunt pionieri ai integrării digitale regionale
Relația privilegiată dintre România și Republica Moldova rămâne un model de cooperare regională. Raportul publicat astăzi de autoritățile de reglementare confirmă: în 2024, traficul de telefonie și date în roaming a cunoscut creșteri fără precedent, pe fondul unei stabilizări a tarifelor și extinderii duratei de utilizare a serviciilor. În prezent, moldovenii care călătoresc în România consumă, în medie, 175 MB de internet mobil pe zi în roaming, în timp ce românii aflați peste Prut utilizează 63 MB zilnic.
„Intrarea Republicii Moldova în sistemul european de roaming nu este doar o chestiune tehnică, ci un semnal politic major că viitorul țării este alături de Uniunea Europeană. Beneficiile concrete pentru cetățeni vor fi resimțite imediat: conectivitate mai bună, costuri reduse și siguranță digitală sporită”, subliniază surse europene.