Premierul moldovean a participat recent la o conferință de securitate în București, unde a subliniat că Republica Moldova este integrată în rețeaua energetică europeană atât din punct de vedere tehnic, cât și comercial.

Republica Moldova este integrată în rețeaua energetică europeană

De asemenea, premierul Dorin Recean a transmis că Republica Moldova poate exista fără „absolut niciun fel de gaz natural sau electricitate din Rusia”.

„Dacă la începutul războiului 100% din energia consumată în Moldova provenea din… Rusia, astăzi Republica Moldova poate exista fără absolut niciun fel de gaz natural sau electricitate din Rusia. Moldova nu mai consumă gaz rusesc, este integrată în rețeaua energetică europeană atât din punct de vedere tehnic, cât și comercial”, a declarat Dorin Recean, conform news.sky.com

În ultimul an, Rusia a întrerupt total sau parțial furnizarea de gaze naturale către mai multe țări, ca răspuns la sancțiunile aplicate de Occident.

A fost aprobat un memorandum pentru realizarea interconectării rețelelor de gaze și energie din România și Republica Moldova

Amintim că Executivul a aprobat miercuri, 17 mai, un memorandum pentru negocierea și semnarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova.

Actul normativ aprobă negocierea şi semnarea Memorandumului de înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din România şi Republica Moldova, se arată în comunicatul transmis de către Executiv.

Cooperarea este esenţială pentru întărirea securităţii şi independenţei energetice

„Cooperarea este esenţială pentru întărirea securităţii şi independenţei energetice. România a fost, este şi va fi un susţinător al Republicii Moldova prin intermediul realizării unor proiecte concrete. Exemplu stă operaţionalizarea Interconectorului Iaşi-Ungheni-Chişinău (finalizat în 2021) şi conectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la reţeaua continentală, puternic susţinută de România în forurile europene. Şi nu ne vom opri aici. Prin Memorandumul semnat astăzi începem o nouă etapă a cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Moldova”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.

Conform comunicatului, cooperarea dintre cele două state se va concentra pe realizarea altor proiecte concrete.