Vladimir Putin intenționează să restaureze Imperiul Rus

Pe măsură ce trupele rusești se adună la frontierele Ucrainei, provocând acum doi ani cel mai mare conflict din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, întreaga lume se străduiește să înțeleagă intențiile lui Vladimir Putin.

Obiectivul pe termen lung al lui Putin în Europa de Est este, de fapt, destul de clar. El urmărește să restaureze cât mai mult posibil imperiul, statutul de mare putere și sfera de influență pe care Rusia le-a pierdut atât de dramatic acum 30 de ani, odată cu dezintegrarea Uniunii Sovietice în decembrie 1991.

Începând cu anul 2008, când a anexat cu forța două regiuni separatiste din Georgia și, în special, de la ocuparea Crimeei în 2014, a devenit evident că este pregătit să recurgă la orice mijloace, de la tactici diplomatice și propagandă la atacuri cibernetice și acțiuni militare directe.

Următoarea țintă a Kremlinului ar putea fi Republica Moldova

Vladimir Putin
Vladimir Putin/SURSĂ FOTO: Captură ecran X/Tucker Carlson

În cazul unei victorii în războiul din Ucraina, unul dintre pașii pe care ar putea să îi facă ar viza statul vecin, Republica Moldova. Acolo, deja deține o influență majoră prin controlul asupra regiunii separatiste Transnistria. Această regiune este susținută de peste 1000 de soldați ruși. De asemenea, găzduiește unul dintre cele mai mari depozite de armament și muniție din zonă.

Tensiunile de-a lungul graniței fictive dintre Republica Moldova și republica separatistă Transnistria par să se intensifice și mai mult, în special în urma recentelor declarații făcute de un deputat transnistrean, Ghennadi Ciorbă, conform agenției de știri moldovenești Infotag la 21 februarie.

„Dictatorul rus Vladimir Putin urmează să se adreseze Adunării Federale de la Moscova la 29 februarie și ar putea eventual să anunțe că acceptă cererea deputaților.

De aici și recenta declarație a ministrului rus de externe Lavrov că Moscova nu își va lăsa în dificultate cetățenii care trăiesc în Transnistria”, a declarat Ciorbă.

Vladimir Putin a mai încercat să creeze o regiune separatistă în zonă

Liderul de la Kremlin nu este la prima tentativă de expansiune, mai ales în ceea ce privește Moldova. Încă din 2006, acesta a încercat să creeze o republică separatistă în zonă.

Pare că aceste intenții devin tot mai palpabile, confirmate și de către fostul șef al CIA, David Petraeus. Acesta avertizează că „Moldova va fi în vizorul lui Putin”.

„Fără îndoială, el nu se va opri în Ucraina. Întrebarea este cât timp îi va lua să își regenereze forțele militare și să le desfășoare în altă parte.

Cu siguranță, Moldova va fi în vizor. La urma urmei, există încă aproximativ 1.500 de soldați ruși în partea separatistă a țării, Transnistria”, a declarat acesta.

Părerea lui David Petraeus despre Putin a fost susținută și de alți oficiali și experți. De exemplu, în martie 2022, fostul comandant suprem aliat al NATO, James Stavridis, a declarat că Putin „poate fi cel mai bun lucru care s-a întâmplat vreodată alianței NATO”. Creșterea cheltuielilor de apărare ale Germaniei la scurt timp după ce Putin a anunțat invazia Ucrainei, a adăugat acesta.

CIA a prevăzut intențiile lui Putin

Încă de la începutul acestui conflict, fostul șef al CIA a reușit să prevadă adevăratele intenții ale președintelui rus, care ulterior s-au concretizat. În cazul Republicii Moldova, deși nimeni nu își dorește o astfel de situație, Petraeus declară:

„Scopul său a fost întotdeauna să recreeze cât mai mult posibil din fosta URSS sau poate din fostul imperiu.”

De asemenea, președintele Comisiei pentru Securitate, Apărare și Ordine Publică, Lilian Carp, a declarat că în prezent nu există un risc imediat pentru securitatea Republicii Moldova. Cu toate acestea, situația ar putea evolua într-o direcție negativă.

„Noi trebuie să urmărim. Nu știm ce au în minte. Astfel de tentative au mai fost făcute. Nu este prima dată. Au mai organizat pseudo-referendumuri și în aceste condiții trebuie să fim foarte atenți la acțiunile pe care le facem, la declarațiile pe care le facem, care afectează securitatea noastră. Trebuie să luăm măsurile necesare pentru a preveni escaladarea”, a declarat Carp.