Așadar, Vladimir Putin a promulgat o lege care vizează confiscarea banilor şi bunurilor persoanelor declarate vinovate de difuzarea de „informaţii false” împotriva armatei ruse.

Vladimir Putin a semnat decretul

Decizia a fost luată la doi ani de la declanșarea războiului din Ucraina. Amintim că Moscova a declarat ilegale criticile la adresa armatei la scurt timp după ce şi-a lansat invazia.

Noul text promulgat a fost votat la sfârşitul lui ianuarie de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus. Ulterior, la începutul lui februarie, a fost votat de Consiliul Federaţiei, camera superioară.

Decretul semnat de liderul de la Kremlin a fost publicat miercuri de autorităţile ruse, notează AFP.

Preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, a transmis un mesaj în momentul prezentării noului text.

Acesta a susținut că noua lege va permite „pedepsirea trădătorilor” care „acţionează împotriva ţării lor”, potrivit sursei menționate.

Vladimir Putin
Vladimir Putin/SURSĂ FOTO: Captură ecran X/Tucker Carlson

Legea nu prevede confiscarea tuturor bunurilor unei persoane condamnate

Conform sursei menționate, legea nu prevede confiscarea tuturor bunurilor unei persoane condamnate.

În schimb, prevede confiscarea banilor şi fondurilor „utilizate sau destinate” finanţării de activităţi „criminale”.

AFP subliniază că termenii sunt foarte vagi.

De asemenea, textul legii autorizează justiţia să retragă toate distincţiile onorifice de stat persoanelor condamnate pentru „false informaţii”.

Acuzaţia de difuzare de „informaţii false” despre armata rusă este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Sute de cetățeni din Rusia au fost condamnaţi în virtutea acestui articol al Codului Penal rus în ultimii aproape doi ani de zile.

Președintele rus ar fi propus autorităților din SUA o „înghețare” a războiul din Ucraina

În altă ordine de idei, președintele rus ar fi propus autorităților din SUA o „înghețare” a războiul din Ucraina. Discuțiile ar fi fost purtate prin intermediari.

Totuși, Statele Unite au respins cererea după mai multe contacte, susțin mai multe surse citate de Reuters.

De partea opusă, o sursă americană citată de Reuters a negat că ar fi existat vreun contact oficial. Sursa subliniază că Washingtonul nu se va angaja în discuții care nu implică Ucraina.

Sursele rusești au spus că Putin a trimis anul trecut semnale Washingtonului că este pregătit să ia în considerare o încetare a focului în Ucraina.

Semnalele ar fi venit în public și în privat, prin intermediari, cât și de la partenerii arabi ai Moscovei din Orientul Mijlociu.

Reuters a scris că președintele rus propunea înghețarea conflictului la liniile actuale de front.

În schimb, nu era dispus să cedeze nimic din teritoriul ucrainean controlat în prezent de Rusia.

Casa Albă, Departamentul de Stat al SUA și Agenția Centrală de Informații (CIA) au refuzat să comenteze informațiile publicate de Reuters.

La rândul lor, autoritățile din Rusia au refuzat să comenteze informațiile.