'Am discutat cu ministrul Finanţelor pe marginea proiectului de lege privind conversia creditelor propus de fostul ministru, Darius Vâlcov', a explicat Iacob. 

Potrivit acestuia, reprezentanţii debitorilor au propus eliminarea plafonului referitor la valoarea creditului pentru care se aplică legea, care a fost stabilit la 300.000 de lei în proiectul de lege, şi a plafonului de venit al debitorului, de maxim 3.000 de lei. 

Alin Iacob a explicat că, în motivarea propunerilor care va fi depusă la MFP de reprezentanţii debitorilor, se va solicita ca nivelul minim al discountului să fie de 25%, pentru o împărţire echitabilă a poverii datoriei rezultate din aprecierea francului de la momentul acordării împrumuturilor până în momentul conversiei. 

De asemenea, se solicită includerea în sfera de aplicare a legii a creditelor de nevoi personale cu ipotecă, excluse din proiectul menţionat. 

În privinţa creditelor cesionate în străinătate, Alin Iacob a precizat că acestea trebuie incluse în sfera de aplicare a legii pentru că, altfel, ar exista riscul unui nou val de vânzare a împrumuturilor în afara ţării până la momentul intrării în vigoare a legii conversiei. El a subliniat că, în trecut, cel puţin trei bănci au apelat masiv la externalizarea creditelor către entităţi din afara ţării. 

Guvernul a discutat, în martie, un proiect de lege referitor la conversia creditelor din valută în lei, potrivit căruia băncile urmau să acorde un discount de 15% din valoarea în lei după conversie, iar statul să garanteze în proporţie de 50% creditul rămas de plată. Oferta era valabilă pentru creditele în valutele care s-au apreciat cu peste 50% faţă de leu din momentul acordării creditului până în prezent. 

Însă proiectul viza doar creditele ipotecare sau imobiliare a căror valoare, după conversie şi discountul de 15% nu depăşeau valoarea de 300.000 de lei. Facilitatea urma să fie valabilă un an, iar beneficiarii programului nu puteau avea venitul net mai mare de 3.000 de lei.

AGERPRES