Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu Marina Wes, director regional al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană. Delegația Băncii Mondiale a fost condusă de Marina Wes, director regional pentru Uniunea Europeană. Discuțiile au avut loc  în contextul pregătirilor pentru următorul Cadru de parteneriat de țară (Country Partenrship Framework – CPF) cu instituția financiară internațională.

Șeful Guvernului i-a mulțumit reprezentantului Băncii Mondiale pentru mesajul de susținere și solidaritate transmis după tragedia de la Crevedia. El a apreciat asistența pe care Banca Mondială o acordă României în domeniul situațiilor de urgență. În plus, a mulțumit și pentru susținerea în ceea ce privește construirea de centre de tratament pentru arși.

„Ne exprimăm interesul pentru continuarea și întărirea cooperării, inclusiv în ceea ce privește susținerea acțiunilor orientate spre îndeplinirea măsurilor asumate prin reforme sectoriale, cum ar fi reforma pensiilor”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Grupul Băncii Mondiale, partener strategic pentru România

Primul-ministru a arătat că Grupul Băncii Mondiale reprezintă un partener strategic pentru România. Marcel Ciolacu a salutat implicarea Grupului Băncii Mondiale în regiune și, în particular, în România. El a făcut trimitere la punerea la dispoziție de expertiză și resurse financiare destinate asigurării, în condiții avantajoase, a finanțării nevoilor de lichidități ale bugetului, concomitent cu sprijinirea implementării reformelor structurale, inclusiv cele avute în vedere prin PNRR.

El a vorbit și despre menținerea echilibrelor macroeconomice în contextul actualei dinamici geopolitice cu implicații de natură economică. Premierul a arătat că Guvernul României este în dialog cu Comisia Europeană, pentru a stabili de comun acord abordarea optimă.

Marcel Ciolacu, despre definirea opțiunilor de politici în următorul Cadru de parteneriat de țară

Cu acest prilej, șeful Executivului a apreciat preocuparea Grupului Băncii Mondiale în ce privește alinierea acțiunilor sale cu cele întreprinse la nivelul Comisiei Europene și asigurarea complementarității cu acestea.

„Totodată, premierul Ciolacu a arătat că definirea opțiunilor de politici în următorul Cadru de parteneriat de țară trebuie să aibă în vedere rezultatele unui dialog și unei consultări publice cât mai largi, corelate cu obiectivele definite în programul de guvernare și cele urmărite de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Oficialii Băncii Mondiale au evidențiat colaborarea strânsă cu ministerele partenere din România, au apreciat succesele țării noastre și au reiterat intenția de aprofundare a colaborării pentru o Românie incluzivă, ecologică, prosperă și rezilientă”, se arată într-un comunicat al Guvernului.