Un prim împrumut, în valoare de 750 de milioane de euro, a fost deja acordat în vederea eficientizării finanţelor publice şi creşterii economice. Al doilea împrumut din această serie, în valoare de circa un miliard de dolari, se va contracta în prima parte a anului 2015.

'Împrumuturile de tip DPL vor sprijini România în procesul de reformă economică şi vor conduce – printre altele – şi la atingerea obiectivelor de management al datoriei publice guvernamentale, extinzând maturitatea portofoliului de datorie publică, la un cost avantajos. Contractarea împrumuturilor de tip DPL este condiţionată de îndeplinirea unor măsuri de reformă agreate cu Banca, asociate unor sectoare economice. Măsurile de reformă specifice primei serii DPL se referă în principal la întărirea managementului datoriei publice, a eficienţei cheltuielilor publice (prin introducerea bugetelor pe programe bazate pe rezultate şi prioritizarea investiţiilor publice semnificative), îmbunătăţirea managementului şi performanţelor întreprinderilor de stat (prin întărirea rolului statului în calitate de acţionar) şi îmbunătăţirea funcţionării pieţei de energie şi a pieţei de capital, precum şi măsuri privind cadastrul şi proprietatea imobiliară', susţin reprezentanţii Băncii Mondiale.

Primul împrumut din cadrul acestui program, aprobat pentru politici de dezvoltare, în valoare de 750 de milioane de euro, este acordat pe o perioadă de 18 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la 6 luni plus o marjă variabilă (marja indicativă actuală este de 0,47%, aceasta fiind modificată de Bancă la fiecare 6 luni), urmând a fi rambursat într-o singură tranşă la 15 mai 2032. Totodată, banca percepe un comision iniţial de 0,25% aplicat la suma împrumutului, plătibil anterior tragerii sumelor împrumutului. Fondurile vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale conform legislaţiei privind datoria publică.

SURSA: Agerpres