Compania elveţiană Repower a cumpărat de la omul de afaceri Ion Grecu 80% din acţiunile companiei româneşti de distribuţie de energie electrică Elcomex EN, care a înregistrat venituri de 70 de milioane de euro în 2009.

Tranzacţia, care se va încheia în iulie, trebuie să primească aprobarea autorităţilor din domeniul concurenţei şi să îndeplinească mai multe condiţii stabilite între părţi. Prin acordul de achiziţie, Repower va prelua ulterior şi restul de 20% din acţiunile Elcomex EN, se arată într-un comunicat al companiei. Elcomex EN este controlată în întregime de omul de afaceri Ion Grecu, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Prin preluarea Elcomex EN, Repower va aproviziona cu energie clienţi finali de pe segmentul IMM-urilor din România, cu un consum individual de 0,5-20 de GWh anual.

Valoarea tranzacţiei nu a fost menţionată în comunicat.
Cei 26 de angajaţi ai Elcomex vor fi preluaţi de Repower după finalizarea tranzacţiei.
Anul trecut Elcomex EN a vândut aproximativ 1 TWh de energie, reprezentând 6% din piaţa electricităţii din România.

România are potenţialul de a deveni un centru de distribuţie al energiei în regiune, similar Elveţiei, consideră Repower. În plus, compania se bazează şi pe creşterea consumului de energie pe piaţa românească odată cu dezvoltarea economică a ţării.
Compania elveţiană are deja o bază în România, iar din 2007 a realizat tranzacţii cu energie pe piaţa locală prin intermediul biroului din Praga.

În 2009, profit de 80 milioane euro

Repower, fostă Ratia Energie, are ca principali acţionari canton elveţian Graubünden, cu o participaţie de 46%, respectiv companiile Alpiq Holding şi EGL AG, cu 24,6% şi 21,4%. Ratia Energie s-a numărat, la fel ca Elcomex, printre cele 37 de companii care au achiziţionat în octombrie 2007 caietul de sarcini pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernaodă.

Compania a avut în 2009 venituri operaţionale de aproape două miliarde franci elveţieni (1,45 miliarde euro), în stagnare faţă de anul anterior, în timp ce profitul a crescut cu 18%, la 111 milioane de franci (80,7 milioane euro).

Elcomex EN a fost înfiinţată în 1996, cu obiect de activitate în construcţii montaj industrial şi instalaţii electroenergetice. În noiembrie 2004, compnia a obţinut licenţa de energie electrică de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, iar principalul domeniu de activitate a devenit furnizarea de energie electrică. Elcomex EN face parte din grupul de firme Elcomex, înfiinţat în 1990.