Moldova este pregătită. Bulboaca este pregătită. Noi suntem pregătiți să primim oaspeți de pe întreg continentul. E bucuria noastră să avem casa plină de prieteni. Bun venit, Europa, la noi acasă!”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Comunitatea Politică Europeană identifică soluții pentru cele mai urgente probleme

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că dorește să candideze pentru un nou mandat în fruntea țării. Alegerile prezidențiale de peste Prut au loc 2024, același an în care au loc și alegerile prezidențiale de la noi din țară.

Potrivit unui interviu publicat marți de Bloomberg, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a afirmat intenția de a candida pentru un nou mandat prezidențial. Portalul Newsmaker de la Chișinău a relatat miercuri că aceasta și-a exprimat optimismul cu privire la potențiala aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în 2030.

În ceea ce privește riscurile pe care le prezintă Rusia, implicată în prezent într-un conflict în Ucraina, președinta Maia Sandu a menționat în interviu că Moscova încearcă în mod activ să submineze stabilitatea în Republica Moldova.

Maia Sandu este optimistă că țara sa va fi acceptată de către Uniunea Europeană

În ceea ce privește aspirațiile de integrare europeană ale Republicii Moldova, aceasta și-a exprimat optimismul că Republica Moldova fi acceptată de Uniunea Europeană în următorii șapte ani. Aceasta în ciuda provocării reprezentate de prezența forțelor rusești în Transnistria, o regiune autonomă din partea de est a țării care dorește să se separe.

„Secretul soluţionării conflictului separatist este continuarea reformelor economice şi a luptei cu corupţia”, a afirmat Maia Sandu, adăugând că succesul reformelor va arăta locuitorilor din Transnistria că legăturile cu Uniunea Europeană, şi nu cu Rusia, sunt în beneficiul lor.

Întrebată despre intenția sa de a candida pentru un nou mandat, Maia Sandu a răspuns pozitiv, declarându-și dorința de a menține sentimentul pro-european în rândul populației Republicii Moldova și de a preveni o scădere a sprijinului pentru ieșirea țării de sub influența Moscovei.

Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon la alegerile din decembrie 2020

Maia Sandu a preluat funcția de președinte al Republicii Moldova la 24 decembrie 2020, în urma victoriei sale în turul al doilea al alegerilor prezidențiale desfășurate la 15 noiembrie 2020, învingându-l pe adversarul său pro-rus, Igor Dodon. Anterior, ea a deținut funcția de prim-ministru din iunie până în noiembrie 2020.