Potrivit unui interviu publicat marți de Bloomberg, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a afirmat intenția de a candida pentru un nou mandat prezidențial. Portalul Newsmaker de la Chișinău a relatat miercuri că aceasta și-a exprimat optimismul cu privire la potențiala aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în 2030.

În ceea ce privește riscurile pe care le prezintă Rusia, implicată în prezent într-un conflict în Ucraina, președinta Maia Sandu a menționat în interviu că Moscova încearcă în mod activ să submineze stabilitatea în Republica Moldova.

Maia Sandu este optimistă că Republica Moldova va fi acceptat de către Uniunea Europeană

În ceea ce privește aspirațiile de integrare europeană ale Republicii Moldova, aceasta și-a exprimat optimismul că țara va fi acceptată de Uniunea Europeană în următorii șapte ani. Aceasta în ciuda provocării reprezentate de prezența forțelor rusești în Transnistria, o regiune autonomă din partea de est a țării care dorește să se separe.

„Secretul soluţionării conflictului separatist este continuarea reformelor economice şi a luptei cu corupţia”, a afirmat Maia Sandu, adăugând că succesul reformelor va arăta locuitorilor din Transnistria că legăturile cu Uniunea Europeană, şi nu cu Rusia, sunt în beneficiul lor.

Întrebată despre intenția sa de a candida pentru un nou mandat, Maia Sandu a răspuns pozitiv, declarându-și dorința de a menține sentimentul pro-european în rândul populației Republicii Moldova și de a preveni o scădere a sprijinului pentru ieșirea țării de sub influența Moscovei.

Maia Sandu a devenit președinte în 2020

Maia Sandu a preluat funcția de președinte al Republicii Moldova la 24 decembrie 2020, în urma victoriei sale în turul al doilea al alegerilor prezidențiale desfășurate la 15 noiembrie 2020, învingându-l pe adversarul său pro-rus, Igor Dodon. Anterior, ea a deținut funcția de prim-ministru din iunie până în noiembrie 2020.

Următorul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este programat să aibă loc în 2024.

Ajutorul financiar pentru Republica Moldova a fost suplimentat

Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene a luat marți, 30 mai, decizia de a majora ajutorul financiar acordat Republicii Moldova, ridicându-l la un total de 295 de milioane de euro.

„Republica Moldova poate continua să conteze pe Uniunea Europeană. Vom continua să susţinem Republica Moldova, inclusiv la nivel financiar. Date fiind circumstanţele, este necesar să dublăm fondurile pe care le punem la dispoziţie pentru Republica Moldova”, a declarat Elisabeth Svantesson, ministrul Finanțelor din Suedia.