Reguli pentru cei care locuiesc la curte

Nu face această greșeală dacă locuiești la curte! În ultima perioadă, Poliţia Animalelor este tot mai vigilentă și realizează tot mai multe controale. Numeroși români au primit amenzi usturătoare sau chiar le-au fost confiscate animelele din curți. Motivul? Nu au respectat legislația referitoare la animale crescute în curți.

Tot mai mulți români își doresc animale de companie, fie la bloc, fie la curte. Toți trebuie să afle că există o lege care protejează aceste animale.

O prevedere se referă la limitarea mișcării câinilor care sunt ținuți în aer liber. Legea anunță că, în cazul în care câinele este legat, el trebuie să aibă un lanț din zale metalice cu o lungime minimă. În plus, animalelor din curte trebuie să li se ofere toate condițiile (care hrană, apă, adăpost corespunzător).

Mai mult, legea prevede și că animalelor de companie li se va asigura îngrijire, atenție și de asistență medicală. Animalele trebuie să beneficieze și de spațiu suficient pentru a putea face mișcare.

Condiții de respectat pentru câinii crescuți în curți

Câinii care sunt ținuți în cuști trebuie să beneficieze de spațiu potrivit cu talia animalului. Legea precizează că aceștia trebuie să fie capabili să se poată întoarce în cușcă, dar și să stea în picioare.

Pe de altă parte, câinii care sunt legați trebuie să aibă o zgardă care să nu îi rănească, deci să fie confecționată din materiale potrivite. În plus, lanțul trebuie să aibă minim 2 metri lungime. El trebuie să beneficieze de o suprafață mare, de șase ori mai mare decât cea a cuștii, care trebuie să fie împrejmuită.

Pedepse aspre pentru maltratarea animalelor

Reguli pentru cei care locuiesc la curte. Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, actualizată în 2023, anunță că gospodarii care sunt găsiți vinovați de rănirea/schingiuirea animalelor pot fi pedepsiți cu până la un an închisoare, sau pot fi amendați.

Acțiunile pedepsite prin lege sunt următoarele:

  • uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  • rănirea sau schingiuirea animalelor;
  • intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia -ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.