O modificare importantă a regimului de taxare pentru achizițiile de locuințe va afecta direct mii de români care doresc să devină proprietari de locuințe, începând cu anul 2025. Conform unui proiect legislativ inclus în pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar, TVA-ul aplicat la vânzarea locuințelor cu valoare de până la 120.000 de euro va crește de la 5% la 9%. Această schimbare vine în contextul în care guvernul urmărește creșterea încasărilor la buget, însă impactul va fi resimțit direct de către cumpărători.
Modificări majore pentru viitorii proprietari de locuințe și pentru locuințele cu preț redus
Tot mai mulți proprietari de locuințe vor resimți efectele majorării TVA începând cu 2025. Statul intenționează să majoreze TVA aplicat la locuințele cu valoare mai mică de 600.000 de lei, echivalentul a aproximativ 120.000 de euro.
Această măsură este prevăzută într-un proiect de lege privind reforma fiscală, care va afecta în special persoanele fizice aflate în proces de achiziționare a unei locuințe.
Astfel, cota TVA se va majora de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care nu depășesc 120 mp de suprafață utilă și sunt achiziționate individual sau în comun. Această cotă se va aplica doar dacă valoarea totală a imobilului, inclusiv a terenului, nu trece de pragul de 600.000 de lei.
Reglementările sunt valabile pentru contractele de vânzare-cumpărare încheiate după 1 august 2025. Cei care reușesc să finalizeze actele până la această dată pot beneficia în continuare de cota actuală de 5%, ceea ce încurajează grăbirea procesului de achiziție.

Cine poate beneficia de cota redusă de TVA de 9%
Condițiile pentru a beneficia de cota redusă de 9% sunt stricte. Proiectul prevede că doar persoanele fizice care nu au mai cumpărat o locuință cu TVA redus după 1 ianuarie 2023 pot accesa această facilitate.
De asemenea, este permisă achiziționarea unei singure locuințe de acest tip, fie individual, fie împreună cu alte persoane fizice.
„Persoana fizică care nu a achiziționat începând cu 1 ianuarie 2023 o locuință cu cota redusă de TVA, alta decât cele prevăzute la art. III alin. (1) lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 370/2022, cu modificările ulterioare, poate achiziționa, începând cu data de 1 august 2025, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință cu cota redusă de TVA de 9% conform alin. (1)”, se arată în proiect.
TVA redus doar pentru locuințe locuibile la momentul vânzării
Noua cotă de TVA se va aplica doar în cazul locuințelor care pot fi locuite în momentul livrării. Cu alte cuvinte, proiectul prevede ca apartamentele livrate să respecte toate condițiile legale pentru a fi considerate locuințe, în conformitate cu legislația în vigoare.
Este specificat clar că suprafața utilă luată în calcul este cea definită de Legea locuinței nr. 114/1996, iar anexele gospodărești urmează definițiile din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcție.
Măsura are scopul de a preveni eventualele abuzuri sau interpretări neclare legate de statutul juridic și tehnic al locuințelor livrate în regim de TVA redus.
Impact și asupra locuințelor sociale livrate primăriilor
TVA-ul de 9% va fi aplicabil și în cazul clădirilor vândute către autoritățile publice locale, cu condiția ca acestea să fie destinate închirierii subvenționate pentru persoane sau familii cu venituri reduse.
Facilitatea fiscală va fi valabilă doar dacă până la 1 august 2025 se încheie acte juridice între vii pentru astfel de livrări. Terenul pe care sunt construite clădirile este inclus în valoarea totală care intră sub incidența TVA-ului redus.
Această prevedere este menită să sprijine accesul la locuințe pentru cei care nu își permit achiziția sau închirierea unei locuințe în condiții de piață.