Guvernul Orban a adoptat Hotărârea de Guvern prin care se instituie starea de alertă în România, în baza Legii 55/2020, adoptată săptămâna trecută de către Parlamentul României. În baza acestei decizii, au fost înăsprite regulile şi s-au adus o serie de modificări în perioada stării de alertă.

Astfel, toți romănii trebuie să știe că în perioada stării de alertă, la evenimentele private (nunţi, înmormântări) nu pot participa mai mult de opt persoane.

Anterior, Guvernul stabilise că se pot organiza evenimente cu participarea a cel mult 16 persoane.

În hotărârea adoptată luni dimineaţă, Executivul s-a decis care vor fi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În Anexa 3 din hotărâre, la punctul 6, se arată că „se interzice participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 8 persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare socială”.

„Odată cu adoptarea hotărârii de guvern, continuăm practic starea de la alertă instituită prin hotărârea CNSU, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă, la stare de alertă maximă, pentru că legea ne oferă toate pârghiile şi instrumentele pentru a asigura respectarea regulilor pentru a proteja sănătatea şi viaţa oamenilor”, a spus premierul la începutul şedinţei Executivului, în care a fost adoptată o HG ce prevede măsurile impuse în starea de alertă.

Hotărârea va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviinţa starea de alertă şi toate măsurile care se impun, a mai precizat Orban.