Potrivit unei informări oficiale transmise luni, firma în cauză ar fi ars deșeuri de origine animală amestecate cu paie, generând fum dens și mirosuri greu de suportat, specifice arderii organice.

Deșeuri organice cu miros pestilențial

Controlul inițial, efectuat în aprilie 2025, a scos la iveală faptul că agentul economic desfășura activitatea de producere a îngrășămintelor organice fără a deține autorizație de mediu.

Mai mult, transporta deșeuri nepericuloase fără a fi înregistrat în Registrul național al operatorilor economici care nu necesită autorizare. În urma acelui control, comisarii au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare totală de 100.000 lei și au impus măsuri de remediere, inclusiv interzicerea incinerării oricărui tip de deșeu.

Plângeri din partea locuitorilor din Brăila

În urma unor noi sesizări venite din partea locuitorilor municipiului Brăila, care au reclamat disconfortul olfactiv accentuat, comisarii GNM CJ Brăila au revenit la fața locului. La controlul efectuat recent, s-a constatat că operatorul economic încălca din nou interdicțiile impuse anterior, continuând să ardă deșeuri în zona punctului său de lucru.

Autoritățile au remarcat faptul că niciunul dintre asociații firmei nu a fost prezent în timpul controlului, invocând absența din localitate. În plus, nu a fost desemnată nicio persoană împuternicită care să asigure accesul și colaborarea cu echipa de control, ceea ce a îngreunat semnificativ verificarea completă a amplasamentului, în special în zona afectată de arderi.

Sancțiuni suplimentare și sesizarea autorităților penale

În urma noilor constatări, operatorul economic a fost sancționat din nou cu două amenzi contravenționale, de data aceasta totalizând 170.000 de lei. De asemenea, autoritățile au reiterat măsura interzicerii absolute a incinerării oricăror tipuri de deșeuri, substanțe sau obiecte. Firma a fost somată să respecte toate măsurile stabilite în cadrul controlului anterior.

Totodată, comisarii au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin, în baza prevederilor OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, pentru fapta de incendiere a deșeurilor de origine animală, faptă care poate constitui infracțiune.

” Deşi angajaţii au venit la punctul de lucru la orele 7:00 AM, niciunul dintre asociaţii societăţii nu s-a prezentat, motivând că nu sunt în localitate. De asemenea, aceştia nu au împuternicit nicio persoană care să însoţească comisarii, astfel încât nu au facilitat controlul pe întreg amplasamentul punctului de lucru, în special în zona în care se incendiau deşeuri. Au fost aplicate operatorului economic două sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 170.000 lei şi s-au impus măsuri privind interzicerea incinerării a oricărui tip de deşeuri, substanţe şi obiecte, precum şi de îndeplinire a tuturor măsurilor stabilite la controlul anterior”, a mai precizat sursa citată.