‘Legea turismului, în ansamblul ei, este importantă, pentru că la ora actuală sunt 75 de acte normative care reglementează acest domeniu de activitate. Ori le centralizăm şi le reducem, ori le lăsăm aşa şi tot timpul va fi haos în reglementarea activităţii de turism din România. Gândiţi-vă că principalul act normativ care reglementează activitatea de turism în România este Ordonanţa 58 din 1998. Noi am venit cu o modificare şi am introdus Organizaţiile de Management al Destinaţiilor (OMD) şi cu ataşatul în turism, în august 2017. Dar până acum nu s-a modificat nimic în Ordonanţa 58/1998, deci avem un act normativ care reglementează de 20 de ani o activitate – ţinând cont şi de faptul că am intrat în Uniunea Europeană, dar nimeni nu a intervenit pe partea de reglementare. În actuala situaţie cred că trebuie să facem o reglementare cât mai eficientă’, a spus ministrul turismului.

La dezbateri au luat parte peste 150 de reprezentanţi ai unor operatori de turism şi ai instituţiilor publice din partea de vest a ţării, participanţii ridicând diverse probleme legate de mai buna definire a unor activităţi, a capacităţilor de cazare, funcţionarea complexelor hoteliere, fiscalitatea sau agroturismul.

‘Problemele ridicate sunt mai mult decât pertinente. (…) Sunt oameni în sală, lăsând la o parte instituţiile publice locale, sunt operatori economici şi entităţi juridice care au investit, unii dintre ei şi-au riscat proprietăţile, ca să dezvolte o afacere şi ştiu foarte bine cum se desfăşoară o afacere în turism’, a apreciat Mircea Dobre.

Potrivit acestuia, dezbaterile publice la actualul proiect al Legii turismului se vor încheia pe 2 octombrie, la Bucureşti, după care actul normativ va fi trimis ministerelor cointeresate spre avizare şi apoi va fi prezentat în şedinţa de guvern.

‘Eu vreau să fie trimis către Parlament în procedură de urgenţă, pentru că, oricum, vom avea 180 de zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial (pentru intrarea în vigoare – n.r.) şi trebuie aprobat cât mai repede, pentru ca operatorii economici să se pună la punct cu modificările legislative’, a afirmat Mircea Dobre.

El a precizat că Ministerul Turismului ar dori ca proiectul de lege să fie aprobat până la sărbătorile din iarnă. AGERPRES