Pe o piaţă locală a votcii premium dominată de ultracunoscutele branduri din portofoliul marilor distribuitori, Absolut, Finlandia, Smirnoff şi, mai nou, de câteva mărci ruseşti precum Russian Standard sau Stolichnaya, aducerea unui brand nou poate fi riscantă.
„Ne bazăm foarte mult pe produs, pe calităţile recunoscute ale acestuia. Khortytsa domină autoritar topul celor mai vândute votci în Ucraina şi are rezultate foarte bune şi în Rusia, unde este de asemenea între primele patru-cinci cele mai bine vândute votci premium“, spune Alexandru Caulea (foto mijloc), unul din fondatorii companiei Lenax Grand Beverage. Lansată oficial săptămâna trecută, în cadrul unui eveniment organizat, cum altfel, la singurul restaurant rusesc din Bucureşti, Tchaikovsky, poate fi deja găsită în câteva din restaurante şi în barurile din Centrul Istoric al Capitalei. Pentru că Khortytsa (Hortiţa – în transcriere fonetică românească) se adresează în special segmentului Horeca, la lansare au participat mai ales proprietari de restaurante şi baruri, precum şi reprezentanţi ai marilor distribuitori locali de băuturi spirtoase. Cu ce argumente vor să cucerească LGB şi Khortyt mult disputatul segment premium al pieţei spirtoaselor din România?
Puritate absolută
Cel mai mare producător de băuturi spirtoase din Ucraina, Khortytsa, şi-a început activitatea în 2003, după o investiţie uriaşă într-una dintre cele mai moderne fabrici de votcă din lume, în regiunea Zaporoje. Atuul producătorul ucrainean îl reprezintă îngredientele folosite şi, în special procesul tehnologic, aşa-numita structurizare (în termeni de fizică) a apei, care este adusă la calităţile apei din organismul uman, proces ce conduce la o fineţe neobişnuită a votcii. Ucrainenii folosesc la prepararea votcii Khortytsa câteva reţete vechi ale cazacilor, interpretate într-o manieră tehnologică ultramodernă. Mai mult, foarte recent, producătorul ucrainean a primit certificarea de producător organic, Khortytsa devenind astfel şi prima votcă organică de pe piaţa românească.
Din cele şase tipuri de votcă din portofoliul importatorului Khortytsa Romania, ies în evidenţă Peper Honey Hot, o combinaţie originală de dulce-iute, şi vârful de gamă, Khortytsa de Luxe, care este, în acest moment, una dintre cele mai premiate votci din lume.
„Ne propunem pentru început să facem cunoştinţă românilor cu experienţa pe care o reprezintă Khortytsa. Nu putem vorbi deocamdată de ţinte, de volume, de cote de piaţă.
Compania-mamă din Ucraina ne susţine puternic, şi pasul următor este să intrăm şi pe celelalte pieţe unde LGB este importator unic, adică în ţările vecine cu România“, mai spune Alexandru Caulea.
România se adaugă astfel celor 85 de ţări în care această votcă este distribuită, şi aici vorbim inclusiv de pieţe precum cea din Rusia sau din Statele Unite
şi Canada.