O vizită istorică

Regele Charles al III-lea și soția sa, Camilla, vor călători în Franța și apoi în Germania în perioada 26-31 martie pentru primele vizite de stat, pentru a „sărbători relația lor”, a anunțat, vineri, Palatul Elysée, care vede vizita ca pe o ilustrare a „profunzimii legăturilor istorice” dintre cele două ţări.

Această vizită, „o onoare făcută Franței”, „simbolizează și relația de prietenie și încredere dintre” Emmanuel Macron și Charles al III-lea, a susținut președinția franceză. Domnul Macron va prezida o cină de stat la Palatul Versailles pe 27 martie, în onoarea lui Charles al III-lea și a consoartei sale, Regina Camilla, transmite Le Point.

Această călătorie, dominată de probleme de mediu, este prima efectuată în străinătate de când Charles, în vârstă de 74 de ani, a devenit rege, pe 8 septembrie. În calitate de prinț moștenitor, el a efectuat deja 34 de vizite oficiale în Franța și 28 în Germania.

„Această vizită va celebra relația Marii Britanii cu Franța și Germania, marcând istoriile, cultura și valorile noastre comune”, a indicat Palatul Buckingham într-un comunicat.

„Va oferi, de asemenea, o oportunitate de a privi în viitor și de a demonstra numeroasele moduri în care Marea Britanie lucrează în parteneriat cu Franța și Germania”, a continuat Palatul, citând în special lupta împotriva încălzirii globale și răspunsul la conflictul din Ucraina.

Charles al III-lea, care vorbește franceză, și Camilla vor fi în Franța între 26 și 29 martie. La Paris, aceștia vor participa alături de președintele Emmanuel Macron și de soția sa, Brigitte, la o ceremonie de comemorare la Arcul de Triumf.

Regele va ține un discurs în Senat

Un banchet de stat este planificat la Palatul Versailles în onoarea lor pe 27 martie. Pe 28 martie, Charles și Camilla vor călători la Bordeaux, în sud-vestul Franţei. Regele se va duce în zonele devastate de incendii vara trecută și va vizita o vie ecologică.

„Această vizită de stat, prima a suveranului înainte de încoronarea sa, este o onoare făcută Franței și ilustrează profunzimea legăturilor istorice care unesc cele două țări ale noastre”, a subliniat Palatul Elysée. „Simbolizează, de asemenea, relația de prietenie și încredere dintre Președintele Republicii și Majestatea Sa Regele, care au colaborat în trecut îndeaproape pentru protecția biodiversității și lupta împotriva încălzirii globale”, se mai precizează în comunicat.

În Germania, în perioada 29-31 martie, cuplul regal va călători la Berlin și apoi la Hamburg. Charles al III-lea va ține un discurs în Bundestag, Parlamentul federal german. El va întâlni refugiați care au sosit recent din Ucraina. La Hamburg, regele, pasionat de dezvoltare durabilă, va discuta despre tehnologiile verzi.

Primele vizite de stat ale lui Charles al III-lea vor avea loc cu câteva săptămâni înainte de încoronarea sa, pe 6 mai, la Westminster Abbey, şi la câteva zile după prima vizită în Franța a șefului guvernului britanic Rishi Sunak, pe 10 martie. Ultima vizită a lui Charles în Franța, ca prinț moștenitor, datează din 2019: a participat la o liturghie la Catedrala din Bayeux pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a debarcării în Normandia.

Vizita a fost descrisă de „The Times” drept o „încercare de a construi punți cu vecinii europeni ai Marii Britanii post-Brexit”.

Ultima vizită a reginei în Franța a fost în 2014

Elisabeta a II-a, mama lui Charles, care era francofonă și francofilă, a făcut cinci vizite de stat în Franța în timpul domniei sale, pe lângă numeroasele vizite private. După moartea ei, președintele Emmanuel Macron i-a adus un omagiu monarhului, descris drept un „aliat foarte apropiat”. „Cu ea, Franța și Regatul Unit au împărtășit […] un parteneriat cald, sincer și loial”.

Ultima sa vizită de stat în Franța avusese loc în 2014, pentru aniversarea a 70 de ani de la debarcare. Pe plajele din Normandia, ea se alăturase celor 1.800 de veterani și 18 șefi de stat și de guvern, inclusiv președinții american și rus, Barack Obama și Vladimir Putin. Ultima vizită a Elisabetei a II-a în Germania, în 2015, sub conducerea Angelei Merkel, a stârnit un mare entuziasm în țară. Cu soțul ei, Prințul Philip, vizitase fostul lagăr de concentrare nazist Bergen-Belsen, în nordul țării.

Cea mai semnificativă vizită a monarhului în Germania datează din 1965, percepută ca momentul care a pecetluit reconcilierea dintre cele două țări după cel de-al Doilea Război Mondial. La moartea Elisabetei a II-a, cancelarul Olaf Scholz a adus un omagiu reginei, numind-o „un simbol al reconcilierii”.