Regatul Unit trebuie să fie pregătit pentru schimbări radicale! Tony Blair, fost premier britanic, a transmis în data de 15 ianuarie că țara sa trebuie să demonstreze că este de succes în perioada post-Brexit, transmite reuters.com

Blair a explicat într-un eveniment organizat de Chatham House că Regatul Unit trebuie să facă neapărat acest lucru dacă va dori vreodată să revină în Uniunea Europeană. Trebuie menționat că fostul premier este un oponent vocal al Brexitului.

Regatul Unit trebuie să fie pregătit

Tony Blair a subliniat din nou că este împotriva Brexitului, dar a precizat că acceptă realitatea după ce ţara sa şi-a încheiat călătoria în interiorul blocului comunitar la finalul anului trecut.

De asemenea, acesta a subliniat că liderii de la Londra vor trebui să pună în practică „schimbări radicale”, în caz contrar riscul fiind o intrare în declin a ţării. El a avertizat că Brexitul a arătat în mod clar că fără o anumită reinventare ţara ar putea fi lăsată în urmă.

„Dacă o nouă generaţie îşi va asuma vreodată o revenire în Europa, Regatul Unit ar trebui să facă acest lucru ca o ţară de succes pe care Europa este nerăbdătoare să o primească, nu ca un solicitant lipsit de alte opţiuni”, a explicat Blair, conform sursei menționate.

În data de 24 decembrie, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul britanic Boris Johnson au anunţat convenirea unui acord privind relaţiile viitoare între Londra şi UE, cu numai o săptămână înaintea încheierii perioadei de tranziţie.

Dacă nu s-ar fi ajuns la un acord, schimburile comerciale între UE şi Londra ar fi fost guvernate de la 1 ianuarie 2021 de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, ceea ce ar fi însemnat introducerea de taxe vamale şi cote, cu riscul unui nou şoc pentru economiile deja fragilizate de criza sanitară cauzată de COVID-19.

Principalele puncte de divergenţă care au împiedicat luni de zile ajungerea la un acord comercial între UE şi Regatul Unit au fost regulile privind concurenţa solicitate de UE, reglementarea diferendelor şi accesul pescarilor europeni în apele britanice.