Sâmbătă, țările membre ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) au solicitat zonei euro să aplice reforme structurale ambiţioase pentru ameliorarea perspectivelor de creştere economică. Principalul subiect de îngrijorare al miniştrilor de finanţe prezenți la adunarea semestrială a FMI a fost Europa.
G20 a anunţat recent că zona euro şi 20 de state membre vor majora resursele financiare ale FMI cu peste 430 de miliarde de dolari.Pe de altă parte, Christine Lagarde, directoarea generală a FMI, a declarat există un angajament faţă de ţările arabe aflate în tranziţie potrivit căruia până la reuniunea anuală de la Tokyo să se pună în aplicare mai multe programe pentru a ajuta aceste țări să traverseze perioada de tranziţie, conform AFP.
Oficialul nu a precizat și care sunt țările. În timpul summitului G8 de la Deauville (Franţa), FMI a anunțat că aproximativ 35 de miliarde de dolari ar putea fi puși la dispoziţia ţărilor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, importatoare de petrol şi angajate pe calea reformelor politice şi economice. Însă, niciuna dintre aceste ţări nu a primit vreun împrumut de la FMI.