Pentru că toți ne dorim un control cât mai bun al datoriilor și un buget cât mai echilibrat, refinanțarea este o soluție modernă, flexibilă, prin intermediul căreia reduci gradul de îndatorare la bancă și, uneori, poți beneficia chiar și de sume suplimentare oferite de instituția de credit. Fără a fi declarată o soluție magică, refinanțarea devine necesară atunci cand dorești să îţi reduci costurile lunare, majorând astfel veniturile rămase lunar după achitarea ratelor.
„Pentru un client cu un singur credit bancar, refinanțarea apare ca necesitate atunci când rata lunară de rambursat devine împovărătoare, iar ofertele de refinanțare de pe piață pot oferi rate mai avantajoase. Pentru cei cu mai multe împrumuturi, ce necesită drumuri lunare către mai multe bănci, o
gestionare eficientă a tuturor ratelor lunare şi a datelor de scadenţă, refinanțarea este cea mai bună opțiune atât din punct de vedere financiar, cât şi al efortului depus pentru achitarea acestora“, explică reprezentanții Alpha Bank România.

Alpha All in 1, soluția de refinanțare a creditelor de consum
O ofertă recentă de refinanţare este „Alpha All in 1“, creditul de refinanțare cu și fără ipotecă imobiliară, oferit atât în euro, cât și în lei.
„Cu creditul Alpha All in 1, un client își poate consolida toate datoriile (inclusiv cele ale soțului/soției şi ale codebitorului), având posibilitatea obţinerii unei singure rate lunare, mai mică decât cele achitate în prezent şi un cost total al creditului mai mic. Clientul poate rambursa oricând din datorii fără niciun comision de rambursare în avans“, adaugă experții Alpha Bank România. Creditele Alpha All in 1 sunt destinate refinanțării creditelor de consum, iar în cazul în care clientul are veniturile în lei, dar contractează un credit în euro, schimbul valutar este efectuat de bancă în condiții foarte avantajoase.

Cum alegi cea mai bună refinanțare
Cea mai bună decizie de refinanțare trebuie să țină cont de mai multe aspecte. Dobânda anuală efectivă (DAE) ar trebui să stea la baza oricărei comparații între ofertele de refinanțare.
Odată cu DAE, băncile trebuie să comunice și costul total al creditului. „Important este ca această comparație între ofertele băncilor să fie efectuată pe aceleași condiții: suma împrumutată şi perioada de rambursare. În caz contrar, există posibilitatea apariției unor rezultate denaturate“, susțin specialiștii Alpha Bank România. Pe lângă DAE, alegerea celei mai bune variante de refinanțare trebuie să ia în calcul și obținerea de beneficii suplimentare pentru client.  De exemplu, prin creditul Alpha All in 1, garantat cu ipotecă imobiliară, banca acoperă promoțional cheltuielile ocazionate de transferul ipotecii, în limita a maximum 1.500 lei. În această categorie se includ: costul de evaluare, cheltuielile notariale, asigurarea în primul an. De asemenea, clienții pot beneficia de discounturi suplimentare dacă își încasează salariul la Alpha Bank.

Refinanțarea, indicator pentru responsabilitate
Refinanțarea unui credit oferă clientului posibilitatea de a-și proiecta investiții ulterioare, în perioada de rambursare a împrumutului.
Contractarea creditului nu influențează negativ punctajul pentru un credit imobiliar, de exemplu, ci dimpotrivă. Banca apreciază faptul că respectivul client are un istoric pozitiv de plată, pe care l-a menținut prin alegerea unui credit de refinanțare. Nu trebuie pierdut din vedere însă faptul că orice nouă îndatorare afectează veniturile familiei, și fiecare bancă acordă credite în baza unei analize proprii.
Un client care a ales un credit de refinanțare rămâne eligibil și pentru a accesa o finanțare prin programul Prima Casă, în măsura în care veniturile rămase sunt suficiente pentru contractarea unui nou credit.
Avantajele „Alpha All in 1“

Finanţarea de către bancă a costurilor cu transferul ipotecii (cheltuieli de evaluare, costuri notariale, asigurarea imobilului adus în ipotecă pentru primul an de creditare), în limita a maximum 1.500 lei;

Consolidarea tuturor datoriilor într-un singur credit – gestionare mai eficientă a ratelor;
Reducerea cheltuielilor lunare – posibilitatea proiecției unor investiţii ulterioare;
Posibilitatea obţinerii unei sume suplimentare.
Potrivit unui comunicat al băncii, Alpha Bank a adăugat noi facilităţi creditului de refinanţare Alpha All in 1 garantat cu ipotecă prin care se poate reduce cu până la 50% rata lunară.

În plus, clienţii care solicită până la data de 15 noiembrie 2013 creditul Alpha All in 1 beneficiază de un bonus de până la 1500 lei constând în acoperirea cheltuielilor ocazionate de ipotecă, evaluarea imobilului adus în garanţie, cheltuielile notariale şi asigurarea imobilului pentru primul an de creditare, în cazul poliţelor încheiate prin partenerii afiliaţi.

Totodata clienţii pot solicita o sumă suplimentară de bani, fără cheltuieli suplimentare, cu  aceleaşi condiţii de cost.

Creditul Alpha All in 1 garantat cu ipotecă este disponibil în lei sau în euro, cu o perioadă de rambursare de până la 25 de ani. Dobânda este variabilă, compusă din ROBOR 3M + marjă de 4% în cazul creditelor în lei si EURIBOR 3M + marjă de 6%-6.25% în funcţie de gradul de acoperire cu garanţii în cazul creditelor în euro. De asemenea, clienţii care optează pentru încasarea salariului prin Alpha Bank beneficiază de o reducere de marjă de până la 0,5 puncte procentuale în cazul creditelor în euro.
Mai multe detalii despre Alpha All in 1 sunt disponibile pe site-ul bancii, www.alphabank.ro, precum şi în toate unităţile Alpha Bank România din Bucureşti şi din ţară.