„Suntem conștienți de acuzațiile de nereguli (…) De aceea ne așteptăm ca aceste rapoarte să facă obiectul unei anchete, deoarece este vorba despre acuzații grave”, a spus Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell.

Kremlinul a salutat, joi, un „triumf” după validarea la urne a revizuirii a Constituției, dar rezultatele scrutinului au fost calificate drept „minciună” de către opoziție și o regiune care se opune reformei.

Uniunea Europeană deplânge absența unei campanii, „care i-a privat pe alegători de acces la o informare echilibrată și la o dezbatere adecvată pentru a produce astfel de schimbări semnificative”, a subliniat purtătorul de cuvânt european, notează publicația belgiană LaLibre.

De asemenea, el a denunțat organizarea consultării pe teritoriul ucrainean, în peninsula Crimeea anexată ilegal și în regiunile care nu sunt în prezent sub controlul guvernului ucrainean legitim.

„Nu recunoaștem votul din aceste teritorii”, a avertizat el.

Rusia trebuie să își respecte obligațiile

În fine, UE solicită Rusiei să își respecte obligațiile internaționale, inclusiv cele de executare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului și solicită modificarea unui amendament al Constituției care prevede primordialitatea Constituției ruse la tratatele internaționale.

UE nu dorește să se pronunțe cu privire la mandatul președintelui, deoarece această decizie aparține țării sale. „Dar trebuie să existe frânări și contragreutăţi în sistem”, a spus purtătorul de cuvânt al Europei.

„Alegerile trebuie să fie libere, corecte și democratice, fără nicio restricție pentru opoziție, pentru a permite o concurență politică echitabilă”, a spus el.

Tot joi, Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la condițiile de desfășurare a referendumului constituțional în Rusia, organizat pentru a-i permite președintelui Vladimir Putin să rămână în funcție până în 2036. „Suntem preocupați din cauza informaţiilor despre eforturile depuse de guvernul rus pentru a manipula rezultatul recentului vot asupra amendamentelor constituționale, inclusiv informații despre constrângerea alegătorilor, presiunea asupra adversarilor amendamentelor și restricțiile impuse observatorilor independenți ai votului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a departamentului de stat, Morgan Ortagus.

SUA nu privește cu ochi buni modificarea

Statele Unite sunt „extrem de îngrijorate” de modificarea „care i-ar permite președintelui Putin să rămână la putere până în 2036”, a adăugat ea.

Unul dintre cele mai controversate amendamente îi oferă lui Vladimir Putin opțiunea a două mandate suplimentare după actualul din 2024. Prin urmare, va putea rămâne la Kremlin până în 2036, anul în care va împlini 84 de ani.

„În principiu, Statele Unite se opun amendamentelor constituționale care favorizează președinții existenți sau prelungirea mandatului acestora, în special în contextele în care lipsesc condițiile necesare pentru un proces democratic liber și echitabil”, a mai spus d-na Ortagus.

Votul s-a încheiat oficial cu o victorie „da”, care ar fi obţinut 77,92% din voturi.

Oponentul Aleksei Navalnîi a numit alegerile „o minciună uriașă”, chemându-şi susținătorii să se mobilizeze pentru următoarele alegeri regionale din septembrie.