'Este evident că termenul este prea scurt faţă de standardele noastre', a afirmat Daniel Holtgen, referindu-se la recomandările Comisiei de la Veneţia, organismul de expertiză juridică al Consiliului Europei.

Holtgen a explicat că 'există cel puţin trei criterii în funcţie de care Consiliul Europei are îndoieli privind validitatea referendumului propus'. Conform purtătorului de cuvânt, 'votanţii ar trebui să aibă întrebările unui referendum cu cel puţin două săptămâni' înaintea datei de desfăşurare, 'or, acesta nu este în mod evident cazul'. Din cauza termenului prea scurt, 'nu există posibilitatea unei observări internaţionale' a consultării, în condiţiile în care Comisia de la Veneţia recomandă prezenţa unor observatori străini. De asemenea, 'întrebările trebuie să fie clare şi uşor de înţeles', ceea ce nu este cazul în acest stadiu, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Referendumul convocat pentru duminică de premierul elen Alexis Tsipras este crucial pentru soarta Greciei în zona euro şi în Uniunea Europeană. El se va referi la aprobarea sau nu de către cetăţeni a măsurilor de austeritate cerute de creditori în schimbul continuării acordurilor de împrumut internaţionale.AGERPRES