In cadrul ultimei sedinte de guvern din an, executivul a decis plafonarea cheltuielilor cu salariile din bugetul de stat. Printre masurile restrictive din anul urmator se numara impunerea unui prag maxim pentru salariile bugetarilor, precum si eliminarea dublului venit de la stat.

„Am decis interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public. Cu alte cuvinte, nimeni nu poate primi de la stat atat un salariu cat si o pensie. Sa aleaga. Mai mult, am redusa salariile bugetarilor de lux la un maxim de 4.800 lei lunar. In plus, cei care au beneficiar de salarii compensatorii la pensionare si doresc sa se lucreze in continuare in sistemul public vor fi obligati sa le returneze in termen de 30 de zile”, a declarat premierul. Principalul vizat este chiar un membru al guvernului sau, ministrul de Interne Gabriel Oprea care a primit la pensionare compensatii de „aproape un miliard de lei vechi”.

De altfel, se vor mai reduce la jumatate si diverse cheltuieli de achizitii din domeniul public. Potrivit premierului, se va reduce numarul de masini in cadrul institutiilor de stat, iar deplasarile cu avionul se vor face la clasa economica, nu la business.