Preşedintele Klaus Iohannis nu este de acord cu modificările aduse Legii privind pensiile avocaţilor şi a trimis vineri, 13 noiembrie, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra actului normativ pentru completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor.

În sesizarea sa, şeful statului arată că, „prin conţinutul său normativ, legea menţionată contravine dispoziţiilor art. 16, dar şi celor ale art. 147 alin. (4) din Constituţie”. Parlamentul i-a transmis acest act normativ preşedintelui Iohannis pe 26 octombrie în vederea promulgării.

Şeful statului precizează că prevederea conform căreia „persoanele cu handicap grav care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 1” este discriminatorie în cadrul aceleiaşi categorii de persoane, care este contrar principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor.

„Considerăm că este irelevant momentul survenirii handicapului”

„În opinia noastră, beneficiul prevăzut de legea dedusă controlului de constituţionalitate poate fi justificat prin prisma faptului că persoana cu handicap grav depune, în mod evident, un efort suplimentar, în raport cu o persoană fără handicap, în realizarea aceluiaşi tip de muncă. Însă, în cadrul aceleiaşi categorii, respectiv a persoanelor cu handicap grav, considerăm că este irelevant momentul survenirii handicapului, situaţia fiind numai aparent diferită faţă de cea a persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap grav, ivit ulterior dobândirii calităţii de asigurat”, se arată în sesizarea la CCR.

El invocă decizia CCR nr. 632/2018, context în care arată că legea contravine şi dispoziţiilor art. 147 alin. (4) din Constituţie.

Preşedintele Klaus Iohannis solicită CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că Legea pentru completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor este neconstituţională.