Numărul americanilor care au depus cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj râmâne în continuare ridicat, în ciuda faptului că acesta a scăzut săptămâna trecută. Datele sugerează faptul că piaţa forţei de muncă stagnează din SUA pe fondul pandemiei de coronavirus (COVID-19), care ameninţă redresarea economiei, transmit AP şi Reuters, citate de Agerpres.

1,186 milioane de persoane au solicitat pentru prima dată o alocaţie de şomaj în săptămâna care s-a încheiat la 1 august, mai puţin faţă de 1,435 milioane în săptămâna anterioară şi mai puţin decât estimau analiştii (1,415 milioane), după cum informează joi departamentul american al Muncii.

Creşterea numărului de cazuri de coronavirus luna trecută a determinat autorităţile din unele state din vest şi sud fie să închidă din nou afacerile, fie să amâne redeschiderea lor, trimiţând angajaţii din nou acasă.

Criza a afectat cererea pentru bunuri şi servicii, extinzând concedierile în sectoare ale economiei care iniţial nu au fost lovite, când s-au închis afacerile neesenţiale, ca restaurantele şi barurile, la mijlocul lunii martie, pentru a stopa extinderea pandemiei.

Specialiștii se așteaptă la o scădere a șomajului în iulie

Raportul vine cu o zi înainte de publicarea datelor oficiale lunare de către Departamentul american al Muncii. Economiştii se aşteaptă să fie anunţată crearea a 1,6 milioane de locuri de muncă şi rata şomajului să scadă în iulie la 10,5%, de la 11,1% în iunie.

Numărul de cereri pentru ajutoare de şomaj este într-o continuă scădere, după ce, în ultima săptămână a lunii martie, a atins un record istoric de 6,8 milioane de cereri, dar rămâne totuşi la un nivel aproape dublu faţă de maximul atins în perioada Marii Recesiuni din 2007-2009.

De asemenea, numărul total al persoanelor care primesc ajutor de şomaj a scăzut până la 16,107 milioane, de la 16,951 în săptămâna anterioară, ceea ce arată că, în pofida unei uşoare scăderi, numărul absolut rămâne unul ridicat.