Analiza publicată marți de Save the Children constată că va costa în medie 370 de dolari/copil pentru ca redeschiderea școlilor să se facă în siguranță și să se repună educația pe drumul cel bun, cel puțin în 59 dintre cele mai sărace țări din lume. “Temerile că vom avea o generație pierdută în cele mai sărace țări din lume pot fi înlăturate prin investiții de 50 miliarde de dolari, o garanție că 136 milioane de copii se vor putea întoarce la școală.”, se arată în comunicat.

Aceste noi cifre survin după ce cercetările Salvați Copiii de anul trecut sugerează că aproape 10 milioane de copii nu se pot întoarce niciodată la școală – cu mențiunea că este probabil ca numărul să fie sensibil subestimat.

2021 va fi anul investițiilor în viitorul copiilor

“Fără educație, nu am putea vorbi de succesul vaccinurilor pentru COVID-19 și de perspectiva unei lumi mai sigure. Copiii care sunt în prezent în afara școlii sunt viitorii noștri medici, oameni de știință, șoferi de camioane sau instalatori”, a spus Inger Ashing, CEO Save the Children. „Dacă 2020 a fost anul găsirii vaccinului, 2021 trebuie să fie anul investițiilor în viitorul copiilor”., adăugat aceasta.

Întrucât multe țări nu își pot permite acest cost, mai ales că guvernele acordă acum prioritate asistenței medicale pentru a face noilor provocări ale pandemiei, donatorii internaționali trebuie să colaboreze cu guvernele naționale pentru a finanța integral un plan de întoarcere în siguranță a tuturor copiilor în școală. Prioritare ar trebui să fie categoriile cele mai sărace și cele mai marginalizate, cum ar fi fetele, refugiații și copiii strămutați, precum și copiii cu dizabilități, a spus organizația.

Refugiații abandonează școala

Cercetarea Save the Children a constatat că refugiații abandonează școala la o rată mult mai mare decât ceilalți copii, din cauza dificultăților economice și pentru că refugiații sunt lăsați în afara planurilor educaționale naționale.

Într-un sondaj recent efectuat în taberele Al Hol, Roj și Areesha din nord-estul Siriei, unde cel puțin 5.500 de copii au încetat să mai meargă la școală, 79% dintre profesori au spus că acest lucru se datorează presiunii de a lucra pentru a-și sprijini financiar familiile. Chiar înainte de pandemie, UNHCR estima că în țările în care aveau date suficient de riguroase, aproape jumătate dintre elevii refugiați de vârstă școlară erau în afara școlilor.

Ca urmare a impactului economic al crizei COVID-19, Salvați Copiii a avertizat cu privire la o creștere dramatică a căsătoriei cu minori și a sarcinii la adolescente, estimând o creștere cu 2,5 milioane de fete aflate în zona de risc de căsătorie forțată pe parcursul următorilor cinci ani, precum și o creștere a sarcinilor minorelor cu până la un milion în 2020.

Planul pentru redeschiderea școlilor

Save the Children îndeamnă guvernele și donatorii să ia cinci măsuri urgente pentru a se asigura redeschiderea școlilor în siguranță:

1) Sprijin financiar pentru cele mai sărace familii, astfel încât acestea să își poată trimite copiii la școală și să-i mențină sănătoși;

2) Cursuri de recuperare educațională pentru elevii care reintră în sistemul de educație;

3) Asigurarea facilităților legate de alimentarea cu apă, de salubrizare și de igienă din școli, pentru a le face COVID-19 sigure pentru elevi, profesori și familiile acestora;

4) Campanii naționale de comunicare pentru întoarcerea la școală, pentru a informa comunitățile că este sigură trimiterea copiilor;

5) Pregătirea eficientă a cadrelor didactice pentru a menține regulile de siguranță în timpul pandemiei COVID-19.

Inger Ashing continuă: „Cu cât copiii se îndepărtează mai mult de școală, cu atât este mai puțin probabil să se întoarcă, deoarece copiii din familiile mai sărace prezintă un risc crescut de a fi trimiși la muncă sau căsătoriți. Anul trecut ne-a aruncat într-o criză economică și medicală, dar și în cea mai mare situație de urgență educațională pe care am văzut-o vreodată. Este esențial ca donatorii internaționali și guvernele naționale să acorde prioritate educației a milioane de copii de pe tot globul. ”