Rectificarea bugetară s-ar putea face în noiembrie 2023

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, a anunțat că rectificarea bugetară s-ar putea face în noiembrie 2023.

Ȋnainte de asta, trebuie să intre în vigoare proiectul de lege pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului României.

„Rectificarea bugetară se va face, cel mai probabil, întâi trebuie să se întâmple ceva şi anume proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a angajat săptămâna aceasta răspunderea în faţa Parlamentului trebuie să intre în vigoare, după ce parcurge toţi paşii legali prevăzuţi şi după aceea se centralizează toate cererile de la ministere”, a spus el, joi, după ședința de guvern.

Când vor fi majorate salariile în construcţii, agricultură şi industria alimentară?

„Pentru a evita anumite scenarii”, spune el, este oportun să intre în vigoare pachetului cu măsuri fiscale, abia se vor majora salariile în construcţii, agricultură şi industria alimentară prin Ordonanţă de Urgenţă.

„Premierul a dat sarcină tuturor ministerelor implicate în acest proces să vină cât mai repede cu o soluţie care să asigure o creştere netă a salariilor în aceste domenii, inclusiv după intrarea în vigoare a proiectului de lege de asumare.

Este posibil ca şi săptămâna viitoare să se remarce prin şedinţe de guvern extraordinare, pentru adoptarea ordonanţei revizuite. Angajamentul premierului de a nu se scădea salariile în cele trei domenii este activ şi în vigoare”, a explicat el.

Salariul minim brut va fi majorat la 3.300 de lei din 1 octombrie 2023

Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar, fără indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, începând cu data de 1 octombrie 2023, față de 3.000 lei în prezent.

Măsura adoptată urmărește reducerea numărului angajaților aflați în risc de sărăcie și excluziune socială. Va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării și prin creşterea puterii de cumpărare a acestora. Această majorare a salariului de bază minim brut reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, față de 1.898 lei, cât era până acum. Tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore/lună.

De majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei vor beneficia 1.867.588 de salariați. Măsura adoptată nu se aplică salariaților din agricultură și industrie alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale actuale. Informațiile au fost transmise, joi, de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.