Această sumă a depăşit vechiul record de preţ pentru un diamant, stabilit în decembrie 2008, când Wittelsbach, o piatră de culoare albastră cu irizaţii gri, a fost achiziţionată pentru o sumă de peste 24 de milioane de dolari.
Diamantul roz, "de o culoare şi o puritate excepţionale", potrivit certificatului emis de Geomological Institute of America (GIA), a depăşit aşteptările experţilor, care l-au evaluat la o sumă cuprinsă între 27 de milioane de dolari şi 38 de milioane de dolari.
Cumpărătorul este Laurence Graff, un bijutier din Londra, au declarat reprezentanţii casei Sotheby’s.
Diamantul are o tăietură în formă de smarald şi este montat într-un inel. Este un diamant "de tipul II, o categorie extrem de rară şi apreciată, din care fac parte mai puţin de 2% din totalul diamantelor repertorizate pe plan mondial", afirmă experţii casei Sotheby’s. Diamantul a fost cumpărat în urmă cu aproape 60 de ani de un bijutier american – Harry Winston -, supranumit "regele diamantelor".
Păstrată în toţi aceşti ani într-o colecţie privată, valoarea deosebită a acestei pietre preţioase se datorează faptului că ea nu a fost niciodată pusă în vânzare până la licitaţia de la Geneva, a explicat purtătorul de cuvânt al casei Sotheby’s.
Diamantul roz a reprezentat "vedeta" licitaţiei de pietre preţioase organizată de casa Sotheby’s, care a demarat în această săptămână şi la care sunt prezentate peste 500 de diamante rare şi bijuterii de epocă.
Printre obiectele scoase la vânzare de casa Sotheby’s se numără bijuterii care au aparţinut unor celebrităţi de marcă, precum Cristina Ford, soţia lui Henry Ford, nepotul fondatorului celebrului grup american, dar şi Christina Onassis, contesa Mona Bismarck şi Abbas Hilmi al II-lea, ultimul vicerege al Egiptului şi Sudanului (1874 – 1944).
Vânzările de marţi au atins o sumă totală record de 105 milioane de dolari. Precedentul record era de 68 de milioane de dolari, datează din 1993 şi a fost stabilit tot la Geneva.
SURSA: Mediafax