Recalculare pensii. Unii români pot pierde bani în funcție de anul nașterii

Recalculare pensii. Potrivit experților, faptul că anumiți români nu vor beneficia de pensii mai mari în toamnă va duce la creșterea inechităților. Totodată, anumiți pensionari ar putea pierde bani în funcție de anul nașterii și de cel al pensionării.

Iată care sunt aceștia:

  • cei născuți între octombrie-decembrie 1958 – pensionați între ianuarie-martie 2020 – minus 11%;
  • cei născuți între ianuarie-martie 1959 – pensionați între mai-iulie 2020 – minus 11%;
  • cei născuți între ianuarie-martie 1960 – pensionați între septembrie-noiembrie 2021 – minus 10%.

Din fericire, guvernanţii au confirmat, în repetate rânduri, că dacă vor fi cazuri în care pensia recalculată va fi mai mică decât pensia actuală, persoana respectiva va primi în continuare pensia la valoarea din prezent.

Recalculare pensii. Potrivit simulărilor făcute de experți, circa 3 milioane de pensionari vor avea venituri mai mari din această toamnă.

În același timp, aproximativ 1,6 milioane de români vor rămâne cu pensiile actuale. Majorările vor fi între 1 și 90%.

pensii, pensie, pensia, pensionari.
Pensionara / SURSA FOTO: Dreamstime

Unii români vor avea pensii cu până la 27% mai mari, tot în funcție de anul nașterii

În septembrie, românii vor beneficia de pensii mai mari odată cu recalcularea acestora conform noii legi adoptate. Creșterile vor fi variabile în funcție de stagiul de cotizare, grupa de muncă și anul nașterii fiecărui pensionar.

Oficialii au asigurat că nicio pensie deja acordată nu va fi redusă, iar noua metodă de recalculare va aduce beneficii în special celor care au avut o perioadă de cotizare mai mare de 35 de ani.

De asemenea, sexul și anul nașterii vor influența sumele primite, bărbații și cei născuți în anumite intervale urmând să beneficieze de creșteri mai semnificative. Potrivit calculelor prezentate de Doina Pârcălabu, fostul șef al Casei Naționale de Pensii, majorările cele mai semnificative se vor vedea la cei născuți între 1939 și 1944, precum și la cei născuți între ianuarie și martie 2008, cu creșteri de până la 27%.

În cazul lor, stagiul de cotizare este, de asemenea, considerabil, de 30 sau mai mult de 30 de ani. Vârsta la care ies la pensie se situează în jurul valorii de 62-63 de ani.

De asemenea, românii născuți în perioada aprilie 1945 – septembrie 1946 și cei născuți între mai și septembrie 1948 vor observa creșteri de până la 30% în pensiile lor.

În cazul lor, stagiul de cotizare este de 31-35 de ani, iar vârsta la care ies la pensie se situează în jurul valorii de 63 de ani.

Creșteri semnificative ale pensiilor vor fi observate și la românii născuți între octombrie 1948 și martie 1950.

Aceștia prezintă de asemenea stagii de cotizare de 34-35 de ani și ies la pensie în jurul vârstei de 64-65 de ani.

Pentru românii născuți în alte perioade, creșterile vor fi, de asemenea, semnificative, în funcție de vârsta și stagiul lor de cotizare. Mai multe puteți citi aici.